5 april 2012

Arbetslösheten biter sig fast i Sverige


- Skuldkriser tar lång tid att lösa upp. Den finansiella turbulensen i höstas har lett till en rejäl konjunktursvacka som drabbar oss nu. Typiskt är också att arbetslösheten når en topp ytterligare ett halvår senare, vilket är vad som kommer dominera den svenska ekonomins utveckling i år, säger Stefan Fölster, chefekonom på Svenskt Näringsliv.
De krisdrabbade medelhavsländerna har långt kvar till en stabilisering av sina ekonomier. Sparpaket, reformer och utlåning från ECB har dock bidragit till att de mer väl fungerande ekonomierna i norra Europa inte drabbas fullt lika hårt av krisländernas problem. För Sverige och andra länder kommer konjunkturen dock under överskådlig tid att dämpas av risken för ytterligare finansiell turbulens. Många svenska hushåll har också växande skulder och håller fortsatt hårt i plånboken.

Rapporten visar att gapet i sysselsättning ökar mellan utomeuropeiskt födda och svenska befolkningen som helhet. När sysselsättningen minskar med 1 procent i befolkningen minskar den med 3 procent bland de utomeuropeiskt födda. Den djupaste nedgången bland de utomeuropeiskt föddas sysselsättning sker i Kalmar, Gotlands, Gävleborgs och Skåne län.
- För att de jobb som skapas i högkonjunktur ska bestå när ekonomin vänder nedåt måste kommunerna förbättra det lokala företagsklimatet. Brister i företagsklimatet blir särskilt kännbara för människor med bakgrund i andra länder, som snabbare än andra drabbas av arbetslöshet i lågkonjunkturer, säger Stefan Fölster.

KÄLLA: Svenskt Näringsliv