15 april 2013

Ändringar i semesterlagen

Karenstiden slopas vid sjukdom under semestern, ändringar görs i semesterlönen
En arbetstagare som insjuknar under semestern har rätt att få semestern framflyttad redan från den första sjukdagen. Dessutom ska semesterlönen för arbetstagare och tjänstemän med månadslön i fortsättningen beräknas på basis av inkomsterna under kvalifikationsåret, om deras veckoarbetstid har ändrats. Därför blir det möjligt för vissa anställda att i framtiden få högre lön för semestertiden än nuförtiden.

Statsrådet föreslog den 11 april 2013 att presidenten ska stadfästa lagen om detta.

Arbetstagaren har rätt att få semestern framflyttad från första sjukdagen, om han eller hon är arbetsoförmögen på grund av sjukdom, olycksfall eller förlossning när semestern inleds eller under semestern. Arbetstagaren ska utan dröjsmål hos arbetsgivaren begära att få semestern framflyttad samt lämna en tillförlitlig redogörelse för sin arbetsoförmåga. Nuförtiden kan en arbetstagare som insjuknat under semestern få semestern framflyttad först efter den sjunde sjukdagen, dvs. den s.k. karenstiden.

Rätten att flytta fram semestern gäller den lagstadgade semestern. Den omfattar högst 24 semesterdagar vid anställningsförhållanden som pågått kortare tid än ett år och högst 30 semesterdagar vid anställningsförhållanden som pågått över ett år. Rätten att få semestern framflyttad omfattar däremot inte de delar av semestern som överstiger den lagstadgade semestern vilka avtalats i arbets- eller tjänstekollektivavtal. När det gäller sådana semesterdagar har parterna i kollektivavtal rätt att avtala om karensdagar.

Lönen för semestertiden bestäms på basis av lönen under kvalifikationsåret
Ändringen av sättet att beräkna lönen för semestertiden berör de arbetstagare och tjänstemän med månadslön som t.ex. inlett partiell vårdledighet eller gått i delpension innan semestern börjar. I praktiken är det möjligt för sådana arbetstagare att i framtiden få högre lön för semestertiden än nuförtiden eftersom lönen inte längre beräknas på basis av den lön för deltidsarbete som gäller när semestern inleds. I sådana fall baserar sig lönen för semestertiden på den lön som bestäms enligt arbetstiden under kvalifikationsåret. Med kvalifikationsår avses en period av ett år som infaller 1.4 - 31.3.

Om en persons arbetstid och i motsvarande mån lönen däremot ändras under kvalifikationsåret, räknas semesterlönen fram enligt en procentbaserad beräkningsregel. I ett sådant fall är semesterlönen 9 procent av inkomsterna under kvalifikationsåret vid anställningsförhållanden som pågått kortare tid än ett år och därefter 11,5 procent. Ändringen i sättet att beräkna lönen för semestertiden berör också arbetstagare som övergått från heltidsarbete till deltidsarbete varvid lönen för semestertiden minskar i motsvarande mån.

Avsikten är att republikens president stadfäster lagen om detta den 12 april 2013. Lagändringen som gäller slopande av karensdagarna vid sjukdom under semestern träder i kraft den 1 oktober 2013. Om gällande arbets- eller tjänstekollektivavtal innehåller bestämmelser om beräkning av lönen för semestertiden eller bestämmelser om karensdagar vid sjukdom under semestern, får dessa bestämmelser dock tillämpas till utgången av avtalsperioden, om bestämmelserna inte ändras dessförinnan. Ändringen i sättet att beräkna lönen för semestertiden gäller den semester som intjänats under det kvalifikationsår som inleddes den 1 april 2013.

Bakom ändringarna ligger EU-domstolens avgöranden.

Ytterligare upplysningar:
regeringsrådet Tarja Kröger, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 8937 regeringsrådet Susanna Siitonen, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 8932

Pressmeddelandet på ANM:s webbplats: http://www.tem.fi/?l=sv&s=2467&89507_m=110088


- - - - - - - - - -

Ändringar i semesterlagen (162/2005) 10 §, 17 § 3 mom. och 25 § som följer:

10 §
Semesterlön som baserar sig på vecko- eller månadslön
En arbetstagare vars lön enligt avtal betalas per vecka eller för en längre tid än detta, är även under semestern berättigad att få denna lön. Om det till arbetstagaren under kvalifikationsåret utöver vecko- eller månadslönen för arbetad tid har betalats annan lön som inte bestäms på basis av tillfälliga omständigheter eller har sådan lön förfallit till betalning, inräknas denna andel av lönen i semesterlönen på det sätt som bestäms i 11 § 1 och 2 mom.

Om arbetstagarens semester inte fortgår under hela lönebetalningsperioden, beräknas lönen för semestertiden så att den ställs i relation till de perioder under vilka arbetstagaren har semester och är i arbete och så att den motsvarar den lön som annars skulle betalas till arbetstagaren för motsvarande tid.

Om en i 6 § 2 mom. avsedd arbetstagares avtalsenliga arbetstid är så obetydlig att bara en del av kalendermånaderna av denna anledning är fulla kvalifikationsmånader, beräknas semesterlönen enligt 12 §.

Semesterlönen beräknas enligt 12 § också i de fall där arbetstagarens arbetstid och i motsvarande mån även lönen har ändrats under kvalifikationsåret. Om ändringarna sker först efter kvalifikationsårets utgång men innan semestern eller en del av semestern börjar, beräknas semesterlönen utgående från den vecko- eller månadslön som bestäms på basis av arbetstiden under kvalifikationsåret.

17 §
Semesterersättning när anställningsförhållandet upphör
Vid beräkning av semesterersättning iakttas vad som bestäms om semesterlön i 9-12 §. Lönen för en semesterdag beräknas så att divisorn 6 används för anställda med veckolön och divisorn 25 för anställda med månadslön.

25 §
Arbetsoförmåga när den lagstadgade semestern börjar och under semestern
Om arbetstagaren på grund av förlossning, sjukdom eller olycksfall är arbetsoförmögen när semestern eller en del av den börjar eller under semestern, ska semestern på arbetstagarens begäran flyttas fram till en senare tidpunkt. Arbetstagaren har på egen begäran också rätt att flytta fram semestern eller en del av den, om det är känt att arbetstagaren under sin semester kommer att undergå sådan sjukvård eller annan därmed jämförbar vård att denne under tiden för vården är arbetsoförmögen.

Arbetstagaren ska på arbetsgivarens begäran lägga fram tillförlitlig utredning över sin arbetsoförmåga.
_______________
Denna lag träder i kraft den 20 . Lagens 25 § träder dock i kraft den 1 oktober 2013.
Bestämmelserna i 10 § 4 mom. tillämpas på den semester som intjänats från och med den 1 april 2013.

I anställningsförhållanden där arbetsgivaren på grundval av antingen lagen om kollektivavtal (436/1946) eller 2 kap. 7 § i arbetsavtalslagen (55/2001) är skyldig att iaktta eller får iaktta ett kollektivavtal som ingåtts innan denna lag träder i kraft, får arbetsgivaren tillämpa kollektivavtalsbestämmelser som avviker från denna lag fram till dess att avtalet går ut, om det inte ändras före det. Också semesterbestämmelser som utfärdats på grundval av lagen om statens tjänstekollektivavtal (664/1970), lagen om kommunala tjänstekollektivavtal (669/1970) eller lagen om den evangelisk-lutherska kyrkans tjänstekollektivavtal (968/1974) och som avviker från denna lag får tillämpas fram till dess att tjänstekollektivavtalet går ut, om det inte ändras före det.
_______________
Helsingfors den 3 april 2013