14 januari 2014

Framtidens arbetsliv - osäkerhet och stora förändringar

Arbetarskyddsavdelningens grupp för strategisk planering uppmanar oss att fundera över vad vi måste göra redan nu för att hålla jämna steg med utvecklingen", säger konsultativ tjänsteman Päivi Mattila-Wiro, som ansvarar för gruppen.

Inom social- och hälsovårdsministeriet har man gjort även andra framtidsöversikter, men i Arbetarskyddsavdelningens utredning Työelämä 2025 granskas frågan ur ett nytt perspektiv.

"Vi fokuserar på förändringarna i arbetslivet och hur dessa påverkar arbetarskyddet och välbefinnandet i arbetet. Ju bättre vi lyckas med våra förutsägelser, desto enklare är det för oss att agera i tid. Målsättningen är att i så stor utsträckning som möjligt enas om hur arbetarskyddet bör utvecklas för att svara på kommande förändringar."


Arbete oberoende av tid och rum
Informationstekniken har förändrat arbetslivet i snabb takt, och det finns inga tecken på att takten avtar. Mattila-Wiro ser både möjligheter och hot med denna utveckling.

"Den tydligaste inverkan på arbetslivet är kanske att vi inte längre är bundna till tid och rum. Människor reser mera och kan arbeta var de vill. Det passar dem som värderar egna valmöjligheter och fritid. För arbetarskyddet är dock situationen en utmaning."

Det största hotet till följd av den tekniska utvecklingen är bristande jämlikhet. När det ständigt kommer ut nya tjänster, anordningar och program på marknaden är det svårt att hålla jämna steg med utvecklingen.

"Teknologin ökar polariseringen. De som är kunniga inom området klarar sig, men framtiden för de okunniga ser osäker ut. Och även om nya verktyg och program underlättar arbetet är det belastande att hela tiden behöva lära sig något nytt. Arbetarskyddslagens bestämmelse om undervisning och handledning på arbetsplatsen kommer att få en ökad betydelse."


Megatrenderna förändrar arbetslivet
Bland de stora frågorna som påverkar allt arbete nämner Mattila-Wiro allra först miljöproblemen.

"I fråga om sysselsättningen är vi vana att tala om ekonomiska kriser, men en kris kan också orsakas av en ekokatastrof. Eftersom en sådan katastrof plötsligt kan kulminera, måste arbetarskyddet försöka agera snabbt och smidigt. Det står också klart att vi alla måste ha större tolerans för osäkerhet."

När det gäller miljöfrågor kan förutsägelserna inte begränsas till effekter som hänför sig direkt till Finland. Till exempel kan den allt större bristen på dricksvatten i de torra områdena på jordklotet leda till migration, som berör hela det internationella samfundet.

"Globaliseringen fortgår och tilltar också i övrigt. Gränserna mellan länder suddas ut och människor blir rörligare. Kulturell mångfald på arbetsplatserna blir allt vanligare."

Arbetskraftbehovet som uppstår i Finland i och med den åldrande befolkningen kan inte fyllas enbart med invandrare, utan vi måste få hjälp även inifrån landet. "Det är oundvikligt att pensionärer måste delta i arbetslivet i större grad. Många deltar redan eftersom möjligheterna att arbeta deltid och arbeta hemifrån har förbättrats", konstaterar Mattila-Wiro. Hon menar att det dessutom finns många partiellt arbetsföra och personer med funktionsnedsättning som både vill och kan arbeta.

"Jobben måste anpassas bättre efter partiellt arbetsföra personer. Detta kräver konkreta lösningar och modeller på arbetsplatserna. "

Utredningen tar inte ställning till huruvida arbetslivets nuvarande konstruktioner motsvarar förändringarna som är att vänta. Mattila-Wiro anser dock att det krävs kreativitet från alla parter.

"Utredningen som färdigställs i vår förs vidare till arbetarskyddsdelegationen, där man bland annat behandlar principfrågor om arbetarskyddet. Som tur är har vi ett fungerande system som ger oss goda möjligheter att nå samförstånd i frågan."

Text: Paula Mannonen Källa: Social- och Hälsovårdsministeriet.