Valera Lankovskij, Lankovskij

Företagsnamn: Lankovskij

Ägare: Valera Lankovskij

Grundat år: 2017

Typ av företag: Enskild firma

Bransch: Konsultverksamhet inom uthyrning/turism

Antal anställda: -

Kontakt: valera@lankovskij.com

 

Dagen då Valera Lankovskij fyllde 18 år hade han redan bestämt sig för att bli företagare. Han lämnade då in alla papper som krävdes och registrerade sin första firma. Han är nyss fyllda 19 år och tar studenten i vår men har redan samlat på sig ett år av erfarenhet från företagarlivet.

Varför var du så snabb med att registrera ett företag?

– Jag ville ha möjligheten att börja lära mig alla processer som är nödvändiga för företagare och sen ville jag också ha möjligheten att skicka fakturor. Det är liksom grunden till allt företagande och jag ville komma igång så snabbt som möjligt.

Har dina klasskompisar också egna företag?

– Nej inte än. De får jobba åt mig så länge.

Vad har du gjort under ditt första år som företagare?

– Jag har främst jobbat som uthyrningskonsult. Min uppdragsgivare har ett hus här på Åland som han vill hyra ut när inte han är här med sin familj. Jag har ordnat allt det praktiska kring det. Det har varit allt från att sköta bokning till att ta emot gäster, fixa städning, hitta leverantörer för tvätt av sängkläder och reparera saker i huset. Jag har experimenterat lite med olika bokningstjänster som bland annat Airbnb och Booking.

Vad har du lärt dig under året?

– Jag har fått en försmak av hur företagarlivet kan se ut. Något jag inte räknade med då jag gjorde kalkyler över säsongen var all eld som måste släckas hela tiden. Det dyker alltid upp något problem som måste lösas på kreativa sätt. Sen har jag lärt mig hur viktigt det är att ta hand om kunder och hur små ansträngningar från min sida kan betyda oerhört mycket för kunden.

Vad skulle du ge för tips till andra unga som funderar på att starta eget?

– Att inte övertänka för mycket utan bara köra på. Det blir ändå inte som man tänker sig.

Ser du några särskilda utmaningar för unga som funderar på att starta eget företag?

– Det är lite man måste hålla koll på med papper men det finns alltid hjälp att få. Man kan alltid fråga andra. Sen går humöret upp och ner. Det är viktigt att komma ihåg då det är lätt att bli lat när man inte har någon chef.

Vad behöver man för att kunna starta eget?

– En idé som man tror på och som kan generera pengar. Det är viktigt att man tror på idén men också på sig själv.

Vad gillar du mest med att vara egen företagare?

– Att vara fri och att veta att det finns massor med möjligheter för mig. Om jag får en idé nu så kan jag direkt verkställa den och sedan bara skicka en faktura. Nu får jag möjlighet att testa idéer och marknaden är domaren för hur bra idéerna är.

Hur blir framtiden då? Kommer du att fortsätta med dina affärer?

– Jag kommer att fortsätta samla på mig erfarenheter från olika typer av företagande. Jag är nyfiken på att titta in i närmare på försäljning och lära mig lite mer om det. Främst har jag funderat på Sverige nu då jag är klar på Ålands Lyceum. Jag tar nog ett eller två år ute i arbetslivet före jag hoppar på någon utbildning. Jag vill känna på och se om det är en livsstil som verkligen passar mig före jag fattar beslut om jag vill plugga företagsekonomi eller inte.

 

Text: Jannik Svensson

Foto: Cajsa Borgström

 

Publicerat februari 2018