Tiina Tahvanainen, Knall foto

Företagsnamn: Knall foto

Ägare: Tiina Tahvanainen

Grundat år: 2005

Typ av företag: Enskild näringsidkare

Bransch: Fotografi

Antal anställda: 0

Kontakt: www.tiinatahvanainen.com

 

Tiina Tahvanainen är en företagare med spretig bakgrund. Hon har gjort allt från resebyrå, till låsfabrik, dagis, bank och blombutik. I dag jobbar hon som fotograf och driver tillsammans med sin man butiken Ediths i Mariehamn.

Tiina drömde alltid om att bli konstnär men hamnade i många år på irrvägar. När hon slutligen landat på Ålandsbankens help desk såg hon varje dag hur de i blombutiken på andra sidan gatan verkade ha så roligt att hon bestämde sig för att söka jobb där. Vips, så hamnade hon i floristbranschen.

Under tiden på City blommor utbildade hon sig till florist men med en utbildning inom foto i bagaget höll hon på sidan sitt intresse vid liv. Genom åren i butiken noterade hon att folk efterfrågade kort med blommotiv. Som egenföretagare inom foto blev det hennes första projekt att göra just sådana kort.

– När jag började som fotograf hade jag en kund färdigt men jag fick snabbt in kunder i Sverige och Finland också. Det blev mina byggstenar. Från början har jag valt att fokusera på sådant som jag är bra på, säger hon.

Var är dina starka sidor?

– De finns inom mat och inredning. I och med att jag också är stylist så får mina kunder hela paketet. Jag kan styra upp hela bilden. Nu håller jag till exempel på med ett uppdrag för ett företag som säljer åländskt hantverk. De vill ha bilder med julstämning. Då har jag skapat fyra olika stämningar med deras produkter.

Tiina har nu jobbat med foto i åtta år och kan idag välja mer vad hon vill jobba med. I början tackade hon ja till alla förfrågningar. De största utmaningarna hon ser i sitt företagande är kreativiteten.

– Den stora utmaningen är att känna att man räcker till och har tid att vara kreativ. Utan kreativitet blir det väldigt svårt att jobba som fotograf.

Vad ser du för andra utmaningar?

– Eftersom jag är så oteknisk är en stor utmaning för mig att hålla allt uppdaterat i datorn. Sen består en arbetsdag av så otroligt många små pusselbitar som alla i sig är utmaningar. Man ska vara expert på så många olika saker.

Vad är det bästa med att vara företagare?

– Det är att det aldrig blir tråkigt. Jag blir lätt uttråkad därför är företagandet perfekt för mig.

Finns det något som är mindre bra?

– Ja, man måste resa bort för att känna att man är ledig. Jobb och fritid smetas ihop och man blir aldrig klar. Jag har aldrig någonsin kunnat sätta mig ner hemma och känna “nu, nu är jag klar”. Det är en process som ständigt är igång och det kan vara lite jobbigt.

Hur når du ut till nya kunder?

– Då Åland är så litet pratar folk med varandra, det är en stor källa till kunder. Sen är många också återkommande. Sedan är jag också aktiv på Instagram och Facebook.

 

Driver butik med sin man

Utöver sin fotografiverksamhet driver Tiina också en butik, Ediths, tillsammans med sin man Mathias. Den resan började då han inte trivdes på sitt jobb och sade upp sig. Hans föräldrar hade bott i Frankrike i 25 år och Tiina har alltid varit galen i loppisar.

Efter att ha funderat på vad deras starka sidor varit kom de fram till att de ville ha en inredningsbutik med gamla prylar från Frankrike.

– Vi åkte på en av Europas största inredningsmässor där vi under fyra dagar sög upp olika företag att ta in som leverantörer. Därefter startade vi Ediths. Mathias står för det ekonomiska och han är väldigt duktig på kundservice och jag sköter det visuella och på så sätt kompletterar vi varandra bra.

Har du något tips till de som funderar på att starta eget?

– Vi har ju bara ett liv, så fundera inte för länge! Men se till att ha lite sunt förnuft, säger Tiina och skrattar.

Vad är din drivkraft?

– Det är nog det att vi har begränsat med tid och att det finns så mycket roligt som jag vill förverkliga. Drivkraften består till stor del av nyfikenhet på det mesta i livet. Jag har jobbat så många år med sådant som inte gett mig så mycket men nu plaskar jag runt som en liten ankunge och har jätteroligt.

 

Text: Jannik Svensson

Foto: Cajsa Borgström