Therese Andersson, Blick

Företagsnamn: Blick

Ägare: Therese Andersson

Grundat år: 2012

Typ av företag: Enskild näringsidkare

Bransch: Fotografi

Antal anställda: -

Kontakt: www.blick.ax

 

Therese Andersson är i grunden systemutvecklare med utbildning inom ekonomi och IT. Men efter en tioårig karriär på Crosskey i Mariehamn kunde hon inte längre stå emot sin önskan att fortsätta söka. Hon sade upp sig från jobbet och kastade sig in i företagarvärden.

– Jag sökte efter friheten och jag ville skapa någonting. Jag hade alltid haft en önskan om att få jobba närmare människor. Det var egentligen ingen slump att det blev fotografi.

Hur föll det på just foto?

– Jag hade fotat länge men började lite mer seriöst när mina barn var mindre. Sedan frågade en kompis som jobbar på reklambyrå mig om inte jag kunde komma och fotografera lite åt dem, därefter formade det sig själv.

I dag driver Therese företaget Blick och har studio inne i Mariehamn. Hon fotar både för företag och privatpersoner. Till en början hade hon ingen utbildning inom foto utan hon var helt självlärd. Men i efterhand har hon byggt på med olika kurser.

– Jag kom precis hem från Spanien där jag varit på en kurs. Sen har jag tagit flertalet kurser inom olika former av fotografi. Jag kommer ju från en teoretisk och akademisk bakgrund så i början kändes det konstigt att byta till en bransch där jag inte har papper, säger hon.

När blev företagandet på riktigt?

– Det var för fyra år sedan. Så nu är jag inne på mitt femte år.

Vad är det bästa med att vara företagare?

– Det är friheten. Den är både det som är bäst och det värsta. Om man är en person som brinner för att jobba med det man tycker om så ska man bli företagare. Jag tycker om att kunna ta egna beslut utan att behöva ta det med en chef. Men friheten har också sina baksidor. Man måste ta ett himla stort ansvar och man måste ha lika stor passion för att vara företagare som för sitt hantverk, annars kommer det inte att hålla. Nu sköter jag allting själv. Redovisning, bokföring och hemsida, ja, allt.

Vad har du för utmaningar just nu?

– Just nu är min utmaning att styra upp och bestämma riktning på mitt företag. Jag har haft ett enormt flyt från början och jag har alltid haft mycket jobb. Nu behöver jag definiera nästa nivå för mig. Jag försöker anpassa mig efter marknaden därför ska jag bli bättre på video. Jag har också just skaffat mig en drönare. Utmaningarna är att upprätthålla teknisk kompetens nu när allting går så snabbt.

Vad är det viktigaste du har lärt dig av företagarlivet?

– Om jag skulle kunna vrida tillbaka tiden skulle jag säga till mig själv att avlägga mer tid för planering samt att ha tydliga mål från start. Man måste vara rädd om sin tid och inte heller vara rädd för att säga nej. Men samtidigt kan man bara lära sig av att misslyckas. Därför får man aldrig vara rädd för att ta risker.

Therese marknadsför sig främst genom organisk spridning på Facebook och Instagram. Hon berättar att kundnöjdhet är den bästa marknadsföringskanalen för hennes verksamhet.

– En av de absolut viktigaste sakerna som man alltid måste tänka på som företagare är att bygga bra relationer. Jag vet ju själv hur mycket jag värderar bra bemötande från andra. Service är så viktigt.

Vad har du för tips och råd till de som funderar på att starta eget?

Fråga, fråga, fråga. Ställ frågor till andra företagare eller Ålands Näringsliv. Anslut dig till ett fackförbund. Det finns massa olika stödorganisationer för företagare. Jag har gått många av Ålands Näringslivs kurser. De har riktigt bra stöd och fungerar som ett bra bollplank för mig.

Therese berättar om rädslorna hon kände före hon faktiskt kastade sig ut i det okända företagarlivet. Det var massa frågor som hon inte kunde svaret på och massor med papper att sätt sig in i, men hon insåg att det inte skulle fixa sig själv.

– Jag var rädd för att misslyckas, men jag tänkte ”om det enda som hindrar mig är min rädsla för att misslyckas så kommer jag att ångra mig en dag om jag inte gör det här nu. Jag kan alltid gå tillbaks till att programmera” och sedan körde jag bara på. Nu i efterhand förstår jag att det är av misstagen som jag lärt mig mest. Man kan läsa om saker, visst, men man lär sig bara av att själv göra dem. När man stänger en dörr öppnas alltid en ny. För mig var det möjligheten att få jobba med något som kastar in mig i någon slags flow, där allt bara flyter på och tiden försvinner. Det är helt obeskrivligt.

Hur kan en arbetsdag se ut för dig då?

– De är väldigt olika. Det finns egentligen bara en sak de har gemensamt och det är att de alla är långa. Jag är alltid i jobbläge och ser ingen skillnad på tider. Jag jobbar mycket kvällar och helger. Jag jobbar helt enkelt när kunder behöver mig och jag levererar så fort jag kan. Ena dagen sitter jag på ett berg i Spanien och en annan dag börjar jag dagen med att fota en hotellfrukost. Därefter fotograferar jag porträtt till en VD och avslutar kvällen med att fota en familj. Jag har turen att få jobba med min passion.

Fick du med dig något från din bakgrund som programmerare?

– Jag bytte karriär när jag var 40. När man jobbat så länge som jag har gjort så får man ett stort nätverk och det har hjälpt mig väldigt mycket.

 

Text: Jannik Svensson

Foto: Cajsa Borgström