Slavoljub Jeremic, SMS Video

Intervju med Slavoljub Jeremic, SMS Video

Företagsnamn och ägare: SMS Video, Slavoljub Jeremic

Grundat år: 2008

Företagsform: Enskild näringsidkare

Bransch: Filmning och fotografering

Antal anställda: -

Kontakt och mer info: www.jeremicphotography.com

Vem är du?

Jag heter Slavoljub Jeremic (48 år) och kommer från Serbien. Jag är utbildad maskinsnickare, men det yrke som jag har valt att göra mer eller mindre hela mitt liv är fotograf. Jag är gift med Marina och vi har en son, han heter Strahinja. Vi bor i Mariehamn.

Vad har du haft för jobb förut/ vad har du gjort tidigare?

I Serbien jobbade jag med många olika saker, från torgförsäljare till sekreterare i en konstdesignstudio. Jag jobbade också som försäljare av fotoutrustning och som fotograf och filmare. På Åland började jag med de jobb som man kan få utan att kunna det svenska språket, så jobbade först som diskare och sedan som lokalvårdare, vaktmästare och kameraman.

Kan du berätta lite om dig själv?

2006 flyttade jag till Åland för att jobba och bo med min familj här. Jag har alltid varit intresserad av fotografi och att fånga visuellt vackra stunder. Som person är jag jätte nyfiken och gillar att få lära mig massor om olika saker. Ibland kan det vara bra och ibland kan det vara problematiskt, t.ex när man måste bestämma sig för vilket yrke man ska välja.

Vad är det som driver dig?

Jag har ett behov av att vara kreativ och uttrycka tankar visuellt. Det är någonting som jag älskar att göra. Ibland kan man inte säga och beskriva allt med ord såsom man kan med bilder och filmer.

Har du något motto?

”När du faller ner, stig upp och ge aldrig upp!”

Varför är du företagare? Hur har du kommit på affärsidén?

Det är mitt kall och inte något jag gör bara för att tjäna pengar, jag vill göra vad jag tycker om och det som jag är bra på att göra. Jag vill göra något vackert för andra människor, så att de blir nöjda och glada. Jag vill visa och sprida skönhet vidare till andra så att de får positiva känslor. Samtidigt som jag försörjde mig på andra jobb har jag jobbat med fotografering mer eller mindre, som hobby eller för kunder. Därför registrerade jag mitt företag och jobbade med företaget som bisyssla i början, sedan två år tillbaka försöker jag driva det mera aktivt och jobbar med mitt företag på heltid.

Vad är din vision?

Att vara ett företag som kan hjälpa människor att skapa och behålla sin positiva attityd och att leverera mina uppdrag på ett originellt sätt till kunderna enligt deras önskemål. Jag ser fram emot att etablera ett mera kontinuerligt arbete och etablera ett hållbart företagande. Jag vill utveckla mitt jobb till att ha många kunder som är nöjda och jag vill vakna upp med leende varje morgon.

Vad var de största utmaningarna i början?

Det är svenska språket. För att vara en bra företagare i det här yrket behöver man kunna språk så att man kan skriva sina uppgifter när man pratar med kunder och att man kan förstå allt vad kunden vill ha, men också skriva erbjudanden till kunder. Kommunikationserfarenhet är jätteviktigt i företagande. Andra utmaningen som jag har haft är prissättning för mina tjänster.

Vilka utmaningar har du nu?

Idag är det sociala medier och användning av affärsnätverk för att driva företagandet vidare,   utveckling av kunskap och erfarenheter som är en följd av den snabba utvecklingen av teknologi och jobbprocesser. Allt dessa måste man följa med, ständigt uppdatera sig och hålla koll på nya möjligheter, så att man kan uppdatera sina tjänster och produkter så fort som möjligt.

Beskriva din företagarvardag?

Jag jobbar hemma. På morgonen läser jag först e-post och sedan organiserar jag mitt jobb för dagen som inkluderar att gå igenom material som jag har. Beroende på vilka projekt som är på gång och när deadline är kan det hända att jag jobbar hela dagen med samma projekt. Ibland går jag ut för fältarbete och då behöver jag ta med studioutrustning eller bara min fotokamera. Varje dag försöker jag lägga en del av dagen på att lära mig nya saker, att fortbilda mig och förbättra mig i det som jag gör.

Hur är det att vara företagare?

Det är spännande och roligt, utmanande arbete och personligt ansvar hör till. Ibland kan det vara mycket stressigt, men man måste tro på det som man gör och fråga efter hjälp när det behövs.

Kan du ge tips till de som funderar på att starta företag?

Tro på dig själv, var noggrann när det gäller analysering och planering, fråga experter om hjälp och råd, gör en budget innan du börjar, lär känna dina arbetsuppgifter och ansvar som företagare och informera dig om lagar och regler.

När du får dina kunder och projekt, ha en reservplan med lösningar om något oplanerat händer. Var inte rädd för hinder, våga gå över dem och ge aldrig upp det vad du tycker om att göra.

Intervjun gjordes av Mirjana Babic, språkpraktikant på Ålands Näringsliv, i mars 2017.