Simon Björklund, AXRENT

Företagsnamn: Alandia Arbetsmaskiner Ab (AXRENT)

Ägare: Simon Björklund

Typ av företag: Aktiebolag

Bransch: Uthyrningsverksamhet

Antal anställda: 2

Kontakt: www.axrent.ax

 

Simon Björklund har en lång karriär som fartygselektriker, både i Europa och ute i världen, bakom sig men beslutade sig trots lysande karriärsmöjligheter att lämna det livet bakom sig för att satsa på företagandet.

– Det började egentligen när jag var runt åtta. Då byggde jag en äggkläckningsmaskin och började sälja kycklingar. Då lärde jag mig mycket om ansvar. När jag blev lite äldre började jag måla. Jag målade första radhuset när jag var femton, det var mina första erfarenheter med företagandet, säger Simon.

Dörren till Simons lokaler i Jomala öppnas och en kund kommer in. Han hade vägarna förbi och berättade att hans son håller på och bygger en träkoja och behöver lite virke.

– Klart pojken ska ha virke, säger Simon och visar ut dem på baksidan där de får plocka med sig allt de vill ha.

Väl inne igen fortsätter Simon:

– Det är viktigt att alltid ge allt man kan för sina kunder. Att verkligen visa att man bryr sig om dem. Jag ger alltid mitt yttersta, för då vet de ifall det misslyckas att jag gjort allt som stått i min makt för att lösa deras problem.

Det ringer i Simons telefon och han svarar snabbt. Det är någon som behöver fixa med en maskin och det är brådskande. Simon säger att han fixar det, även om han egentligen inte jobbar i dag då det är helg.

Han kommenterar samtalet:

– Jag gillar när det är så här. Jag lever ju det här livet. Jag har provat på allt. Jag har prövat jakt, jag har prövat fiske men när jag kommer ut i lugnet vill jag ändå tillbaka och göra det här. Jag brinner för det. Det är viktigt för mig, den här drivkraften. Det jag drivs av är att få styra och fixa och göra saker jag tycker är roligt.

Tror du att du är född till att vara företagare?

– Jag försöker göra allt så effektivt jag kan. Det är bra när man ska utveckla sina affärer. När jag var ute på sjön jobbade jag även under mina lediga veckor. Drivet har alltid funnits där. Jag gillar att vara aktiv helt enkelt.

Efter Sjömansskolan utbildade Simon sig till eltekniker. Totalt var han på sjön i 20 år på Östersjön, Karibien och de tre sista åren utanför Angolas kust i Afrika.

Vad lärde du dig av att vara utomlands?

– Otroligt mycket. Jag är glad att jag åkte ut i världen och jag brukar rekommendera det varmt till alla som vill ta till sig. Många viktiga lärdomar har jag införskaffat mig runtom i världen.

Hur använder du som företagare de erfarenheterna i vardagen?

– Jag jobbade länge åt ett rederi som strävade mot låga driftkostnader. Jag fick lära mig vikten av att ha koll på sina grejer och inte låta kostnaderna skena iväg. Därefter jobbade jag åt ett rederi i Karibien där hela affärsmodellen stod och föll på kundservice, i alla situationer. Alla i besättningen gav precis allt för att passagerarna skulle vara så nöjda som möjligt. Sedan jobbade jag på konstruktionsfartyg inom oljebranschen, i Afrika, och där var det ett enormt miljö- och säkerhetstänk. Med dessa episoder kan man sammanfatta de tre ben som min uthyrningsverksamhet står på: Bra priser, kundservice och miljö- och säkerhet.

Hur kom du in på uthyrningsverksamhet?

– Jag målade mycket under mina lediga veckor som sjöfartselektriker. När jag var ombord såg jag hur de som målade fartyget alltid behövde vara två personer: en som körde en mobilkran och en som målade. Jag tänkte att det måste bli väldigt dyrt för rederiet och fick en idé om att man istället skulle kunna ha en bomlift. Bomliftar på den tiden var rätt ovanliga och när jag presenterade förslaget för rederiet ställde de sig tveksamma till att själva investera i en lift. Jag var så övertygad om att det skulle fungera så jag åkte till Paris och köpte en som jag sedan hyrde ut till dem. Det var på den vägen som jag kom in på uthyrning.

Jobbet i Afrika tog på Simons krafter då han vid det här laget hade familj. Efter en tid med flygpendlande, dubbla jobb och långa arbetspass kände han att han inte orkade köra på i samma takt. Han tog sig modet att säga upp sig från jobbet för att satsa på företagandet.

– Det var ett tufft beslut men jag kände att jag ville vara hemma på Åland. Det var dags att satsa helhjärtat på min verksamhet som jag börjat bygga upp på sidan av. Jag kände att jag ville pröva mina vingar.

För två år sedan köpte han Klintens plåt och gick in 100% i sin uthyrningsverksamhet.

– I resten av världen är uthyrning av maskiner utbrett och jag visste att behovet fanns. Nu gäller det bara att få alla att inse fördelarna med att hyra. Det finns både ekonomiska, arbetsskydds- och miljövänliga fördelar med att hyra, säger han.

Första tiden som egen företagare satt han i en container utan el och vatten. Men bit för bit bygger han på sin verksamhet.

– Det var riktigt tufft i början. De ringde från mitt tidigare jobb tre gånger samma sommar och erbjöd mitt riktigt fina jobb som jag tackade nej till. Varje gång de ringde låg jag vaken och grubblade fram och tillbaka på vad jag skulle göra. Tredje gången tackade jag dem och bad dem att inte ringa igen då jag kände att jag ville pröva företagandet. Det kändes tryggt att veta att jag var välkommen tillbaka, man ska aldrig stänga dörrar.

I dagsläget har Simon en deltidsanställd för att hinna med allting och det senaste inom affärsutvecklingen kom när han tog self storage-konceptet till Åland. Hans kunder kan numera hyra en egen container som de har tillgång till dygnet runt.

Dina bästa tips till företagare då?

– Alltid fokusera på kunden. Ge allt för kundservice. Sen också att alltid tro på sig själv i alla lägen. Om något känns rätt gå in för det. Tveka inte och låt inte andra påverka dig. Försök att ha roligt på jobbet men viktigast av allt är nog att inte glömma familjen. Jag har haft tur som har en stöttande och förstående sambo. Utan henne tror jag inte att jag skulle orkat.

 

Text: Jannik Svensson

Foto: Cajsa Borgström