Rafaela Sjöström, Systrarnas Glass

Företagsnamn: Systrarnas Glass

Ägare: Rafaela Sjöström

Grundat år: 2015

Typ av företag: Enskild näringsidkare

Bransch: Glasskiosk

Antal anställda: 5 deltidsanställda

Kontakt: facebook.com/systrarnasglass

 

Rafaela Sjöström var bara 15 år när hon och systern Nicolina Sjöström blev egna företagare och allting började när Rafaela inte hittade något sommarjobb hon kände att passade. När systrarna började leka med tanken att ha en egen glasskiosk blev de riktigt taggade och tog till handling.

Kiosken, som står på systrarnas farmors tomt på Storagatan i Mariehamn, var till en början något de bara tänkte ha i en sommar men konceptet fungerade så bra att de har fortsatt. Systrarnas glass är nu inne på sitt fjärde verksamhetsår.

– Vi tänkte att det skulle vara kul att ha eget och så blev det, säger Rafaela Sjöström.

Är det inte svårt för kunder att hitta hit då det ändå är en bit ifrån stan?

– Tvärtom, det som är så bra med platsen är att det är väldigt lätt att hitta parkering. I stan kan man behöva leta parkering ett tag och därför ser många det som enklare att ta sig till oss även om vi inte är inne i centrum.

Rafaela berättar att en av nycklarna till deras framgång är deras syn på kundservice. Många av deras kunder är återkommande och vissa av dem har återkommit flera gånger i veckan i snart fyra år.

– Vi har många stamkunder och många som kommer hit vill både ha glass och en trevlig pratstund. Därför är det ibland svårt för mig att se detta som ett jobb eftersom det är så mycket skoj och skratt med kunder. Kundkontakten och det sociala är det absolut viktigaste biten för att gå det att gå runt, säger hon.

Hur jobbar ni med kundservice?

– Det handlar om att man alltid har ett gott bemötande och är trevlig. Alla kunder måste känna sig välkomna och de ska vilja komma tillbaka. Vi säger det till alla vi har anställningsintervjuer med; erfarenhet spelar ingen roll. Det viktiga är att alltid ha ett leende på läpparna och att man alltid strävar efter att glasstunden ska vara det bästa på kundens dag.

Rafaela berättar också att deras motto är att alla ska kunna äta glass. Därför har de förutom laktos- och veganglass även sockerfri glass. Planer på att ta företagandet till nästa steg finns också. Hon avslöjar att de varit och tittat på en lokal som precis blivit ledig intill kiosken.

– Ingenting är bestämt ännu, men vi är nog lite sugna på att öppna ett café också. Det skulle vara kul att kunna ha verksamhet även på vintern också.

Vad möter du för utmaningar i företagandet?

– En ständig utmaning för oss är vädret. När det är dåligt väder får man försöka få in kunder på andra sätt. Det har varit en riktigt bra start på sommaren och vi har aldrig sålt så mycket glass i maj som vi gjorde i år.

Vad har du lärt dig av företagandet?

– Jag har lärt mig att stå på egna ben, att ta ansvar och att föregå med gott exempel. Då jag också är chef måste jag alltid vara en bra förebild. Sen har jag blivit mycket bättre på att bemöta folk. Det är faktiskt något jag blir bättre på varje dag. Sen är det ju den praktiska biten med fakturor, beställningar, löneutbetalningar och lagerhantering jag lärt mig.

Tycker du om pappersarbete?

– Jag tycker det är lite jobbigt. Därför har vi en bokförare som hjälper oss med moms och allt annat som kommer med företagandet. Alla beställningar görs genom email eller telefon.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

– Vi öppnar vid tolv så jag är här lite innan och förbereder. Jag bär ut utemöblerna, sätter på varmvattenberedaren, plockar och fixar lite. Sen börjar det rulla in kunder. Då säljer jag glass, pratar och skrattar med kunder och har skoj fram till klockan fem. Då kommer någon och byter av mig.

Hur viktigt är det att bygga ett varumärke?

– Det är väldigt viktigt att ha ett namn som folk känner igen och som är omtalat. Det är inte vilken glasskiosk som helst, utan Systrarnas Glass.

Hur marknadsför ni er?

– Vi använder oss enbart av organiska inlägg på Facebook. Där har vi allt från öppettider till information. Facebook är en bra plattform för att nå ut till många till.

Är företagande något för alla?

– För den som är driven och tycker om att gå sin egen väg så är det det.

Ser du dig själv som företagare om fem år?

– Ja, det hoppas jag. I framtiden vill jag se att vi har kunnat vidareutvecklat Systrarnas Glass och kommit ännu längre.

Har du några tips till de som funderar på att starta eget?

– Gör det! Har du en plan och en tanke – övertänk inte, bara gör! Ta risken. Det kan vara det bästa du gjort i ditt liv.

 

Text: Jannik Svensson

Foto: Cajsa Borgström