Mats Örblom, Gulddruvan Ab

Företagets namn: Gulddruvan Ab (Sverige)

Ägare: Mats Örblom

Grundat år: 2012

Typ av företag: Aktiebolag

Bransch: Konsultverksamhet

Antal anställda: 1

Kontakt: mats.orblom@gmail.com

 

Mats Örblom är född och uppvuxen på Åland. Civilingenjören, med rötter på Brändö, valde att efter tio år byta ut sin säkra karriär på Volvo och istället satsa på företagandet. För Mats är företagarlivet inte bara en livsstil och ett fordon till ekonomisk frihet, det är också ett sätt att få fylla vardagen med det han brinner för mest: Den åländska skärgården.

– Min pappa kommer från Fiskö och själv håller jag just nu på renoverar ett hus där. Jag trivs bäst i skärgården. Det åländska havsnära livet kombinerat med Stockholms puls är en vardag jag trivs riktigt bra med, säger Mats Örblom som är med och driver projektet Seastop vars mål är att höja servicenivån för Östersjöns småbåtshamnar.

Under tre år ska Seastop bygga ut 21 småbåtshamnar i Finlands, Sveriges och Ålands skärgård. De bygger hamnar som innefattar allt från båtplatser till infrastruktur och rekreation för att göra hela skärgården till en mer trivsammare plats för småbåtsägare och för att locka fler turister till Åland.

Före Mats sadlade om till egen företagare jobbade han i tio år som projektledare på Volvo i Göteborg. Där lärde han sig en hel del om att driva projekt inne i stora organisationer. Trots sin erfarenhet inom management blev det en hel del nytt när han startade sitt första företag inom säkerhetsbranschen i Stockholm. Affärsidén var att sälja ett system som kan spåra fordon. Det företaget drev han i tre år.

– Under den tiden hade jag fem anställda, vilket blev lite av en utmaning eftersom det var så mycket ansvar. Jag lärde mig oerhört mycket. Ibland var jag tvungen att fatta tuffa beslut för företagets bästa. Det är aldrig kul när man hamnar i en situation där man exempelvis måste avskeda någon. Samtidigt har man ju ett ansvar över företaget. Den resan slutade med en konkurs men jag väljer att se det som en erfarenhet som berikade mitt sinne som företagare. I USA brukar man prata om att man inte lärt sig företagande före man gjort tre konkurser, men de har lite annan syn där än vad vi har här i Skandinavien.

Måste man gå på sådana minor?

– Måste måste man ju inte, men man lär sig väldigt mycket. Det finns alltid en risk att man misslyckas men jag tror inte att man kan lyckas om man inte är beredd att misslyckas. Man kan lära sig mycket av sina misstag.

Mats menar att livet som företagare inte alltid är en dans på rosor även om media ofta glorifierar bilden av entreprenörskap. Även utomstående har åsikter om livsstilen som kommer från företagandet. Anhöriga och vänner fäller ibland kritiska kommentarer men han väljer att inte lyssna på det.

– Det är många som undrar vad jag håller på med och som har sagt åt mig att skaffa mig ett riktigt jobb. Som jag ser det måste man som företagare tro på att man har en bra produkt. Man ska inte skämmas för att sälja.

Vad kan man göra för att öka sina chanser att lyckas?

– Skaffa sig en mentor. Det är en av de bästa sakerna man kan göra. Om man vill lyckas inom ett område bör man omge sig med människor som lyckats. De har oftast svaret på väldigt många frågor. Mentorer kan man hitta överallt. Om man vill ha en mentor kan man söka på Facebook, gå på föreläsningar eller helt enkelt bara ringa eller maila någon som verkar ha någonting man önskar att man hade.  Det är inte svårt att skaffa sig en mentor om man är beredd på att bidra något till dennes projekt eller affärer.

Mats lever också som han lär när det kommer till mentorskap då han driver Seastop tillsammans med sin mentor som kommer från Stockholm.

– Vi båda brinner för samma sak. Han brinner för den svenska skärgården och jag brinner för den åländska. Nu har vi skapat det här projektet tillsammans och vi har lyckats fixa fram 4,3 miljoner euro i finansiering, säger han.

Projektet finansieras till 75 procent av EU-fonden Central Baltic, 20 procent av Landskapsregeringen och resten av kommuner i Sverige och av privata finansiärer.

– Vi gör det för besökarna. Vi vill att flera ska få njuta av vår underbara skärgård. Det finns så mycket man kan göra för att få en mer levande skärgård. Genom Seastop åker jag på väldigt mycket mässor där småbåtsturister rör sig. På det sättet får jag vara ute på fältet och marknadsföra Åland.

Förutom mentorskap, vad har du mera för vinnande råd till de som funderar på att bli företagare?

– Det bästa man kan göra är att samla in ett litet startkapital och testa sälja sin produkt. Man behöver inte säga upp sig från jobbet bara för att man vill bli egen. Mycket handlar om försäljning och det kan man förbättra på sidan av. Man bör nog alltid börja med att utvärdera sig själv. Sedan måste man våga kasta sig ut i det okända. Jag försöker att se allting från den ljusa sidan och jag är alltid beredd på en utmaning men det är något jag övat på.

Vad är det som driver dig?

– Jag vill kunna lämna den här planeten i lite bättre skick än vad den var när jag kom hit. Jag tycker om förbättringsarbete och hållbarhetstänk. Jag vill vara med i processen att finna lösningar på hur vi kan använda jordens resurser på ett bättre sätt.

 

Text: Jannik Svensson

Foto: Cajsa Borgström

 

Publicerad januari 2018