Maria Lammi, Salong Cut

Intervju med Maria Lammi,  Salong Cut 

Företagsnamn: Salong Cut Ab

Ägare: Maria Lammi och Ellen Hansson

Grundat år: 2016

Typ av företag: Aktiebolag

Bransch: Herr- och damfrisering

Antal anställda: Fyra anställda + en inhyrd.

Kontakt: www.cut.ax

Företagaren Maria Lammi är endast 22 år gammal men sysselsätter redan tre frisörer i bolaget som hon driver tillsammans sin kollega Ellen.

Maria hann knappt jobba som anställd frisör i två år innan hon och Ellen Hansson, 22, fattade beslutet att köpa en salong och bli egna företagare. De driver idag salong Cut i Maxinge center.

– Det är mer jobb, ansvar och saker att hålla koll på men samtidigt får man äga sitt liv till större grad. Slår man ut investeringen på några år och ser lite mer långsiktigt så tjänar vi både tillbaks investeringen och får möjligheten att utveckla verksamheten så som vi vill ha den, säger Maria.

Sättet som de utvecklat sin verksamhet går främst i den digitala linjen. Salongens Facebook-sida är huvudkanalen för deras marknadsföring och senaste åren har de genomfört flera lyckade kampanjer på sociala medier.

– Vi hade ett inlägg där vi med en budget på några euro hade en organisk täckning på över 42.000 personer. Det nådde till och med folk på fastlandet och i Sverige. Den här formen av täckning är ingenting som går att jämföra med klassisk marknadsföring som till exempel tidningsannonser och därför håller vi oss mest till det digitala.

Vad är det som gör att ni lyckas så bra med den digitala marknadsföringen?

– Jag tror att det till stor del handlar om att det är så vi alltid själva kommunicerat. Det är ingenting vi behöver lära oss utan det är väldigt naturligt för oss att kommunicera digitalt då vi växt upp så, säger hon.

Ett annat sätt de utvecklat verksamheten på är produkterna de säljer på salongen.

– Förutom att klippa, vårda och färga folks hår så hjälper vi ju faktiskt folk att själva vårda det och att se bra ut. Vi har bara produkter som vi själva tror på och vet att är bra. Vi vill alltid erbjuda det bästa till våra kunder och när vi har kontroll över sortimentet gör det att vi alltid kan stå bakom det vi säger till hundra procent.

Tack vare nära samarbete med Marias gamla skola, frisörlinjen på Ålands Yrkesgymnasium, har Maria och Ellen fått möjlighet att först erbjuda praktikplats och därefter kunnat anställa två nyutexaminerade frisörer.

Vad är det bästa med att ha anställda?

– Först och främst är det ju fint att kunna bidra till arbetsmarknaden och skapa jobb för ungdomar. Men det bästa är nog utvecklingen som kommer med ansvaret. Jag märker till exempel hur mycket skickligare jag blir på mitt yrke när jag lär ut det. Som företagare med anställda får man också tänka på nya sätt. Säljbiten och kundnöjdhet är två saker som jag har fått helt nytt perspektiv på sedan jag blev företagare, säger Maria.

Vad är de största utmaningarna som företagare?

– Att hålla koll på allt som krävs för att ha ett aktiebolag. Det är mycket med skatt och bokföring. Men också att skilja på jobb och fritid kan ibland vara svårt.

Vad är dina bästa tips till de som funderar på att själva bli företagare?

– Man ska inte tveka på sin egen kapacitet. Även om man kastar sig in i okänt vatten så anpassar man sig rätt snabbt även om det är läskigt i början. Man får vara beredd på att jobba väldigt mycket mer, men brinner man för det man gör är det värt att äga sin egen verksamhet.

 

Text: Jannik Svensson

Foto: Cajsa Borgström

Intervjun är publicerad december 2017