Margareta Svensson, Kortvaruboden

Företagsnamn: Kortvaruboden KVB, Sjöberg & Co, Kb

Ägare: Margareta Svensson

Grundat år: 1942

Typ av företag: Kommanditbolag

Bransch: Kläder

Antal anställda: 1

Kontakt: kvb@aland.net

 

Margareta Svensson driver Kortvaruboden på Torggatan som är Mariehamns, antagligen, äldsta butik. Med rötter ända bak till andra världskriget har företaget klarat många prövningar och stått stadigt i tidernas test.

Margareta har varit företagare på Åland i över femtio år och sett de flesta trender komma och gå.

– Det har varit ett familjeföretag sedan början på femtiotalet. Min mamma blev delägare i butiken 1951. Jag har jobbat här ända sedan jag gick ut skolan. Jag tog en paus i slutet på sextiotalet då jag var mammaledig, berättar Margareta.

Namnet Kortvaruboden kommer från att man i tiderna sålde ”korta varor”, dvs underbyxor; garner osv – varor som såldes i styck eller dussin, i motsats till långa varor som såldes på vikt och längd.

– I början sålde vi bara korta varor. Men när Marimekko var nytt och min mamma fick se det bestämde hon sig för att hon ville sälja det. Kort efter att Marimekko startade blev vi den tredje återförsäljaren i världen. Sedan dess har Marimekko alltid funnits med i bilden.

På femtiotalet utökade butiken sitt sortiment till inredningstyger, konfektion, stora garner, sängkläder, underkläder och många olika märken. Behovet var stort på Åland och i mitten på sjuttiotalet hade Kortvaruboden 14 anställda.

– Man är förvånad idag över att vi en gång i tiden hade så många anställda men det behövdes för att hinna med allt. Då hade vi den här lokalen plus hela det som i dag är City Blommor och källaren.

Margareta berättar att de förutom försäljning av varor också hade egna skräddare samt sysslade med inredning.

– Det här var glada sjuttiotalet då svenskarna kom till Åland för att handla, speciellt kött. Vi gjorde under många år inredningar till skolor, till Ämbetshuset, Självstyrelsegården, många hotell, skolor och privata hem. Vi agerade även som modeagenter åt socitetsdamerna då det var fest och de skulle låta sy en klänning. Det blev vår uppgift att föra bok över vem som hade beställt vilka tyger och gått till vilken skräddare att de inte skulle dyka upp på festen med samma kreation, säger hon.

De glada åren nådde sitt slut och filésvenskarna minskade i antal samtidigt som ålänningarna började resa mer och mer. Behovet minskade, så också Kortvarubodens storlek. I dag är det två som sköter butiken.

– Vi fick helt enkelt specialisera oss och det föll på dammode, något som alltid gått som en röd tråd genom vår verksamhet. I dag säljer vi märken såsom Marimekko, Ralston, Olars Ulla och Aino med mera. Det är mode och livsstil som kompletterar varandra och på det sättet kan vi nå en större kundgrupp. En som gillar Marimekko kanske inte alltid gillar Aino och så vidare.

Margareta konstaterar att det är mycket lättare för företagare i dag. Dels för att den digitala revolutionen har fört med sig lägre utgifter dels också för att alla system blivit lättare.

– I dag kan man göra det mesta hemifrån. Förut var allt mer tidskrävande. Nu har det blivit mer effektivt och man har mer tid att fokusera på sin affärsverksamhet. Förr i tiden åkte vi på resor tre gånger per året för att titta på kollektioner och stannade i flera dagar. Alla beställningar gjordes på plats, på förhand. I dag kan man göra allt det på nätet. Även på penningfronten har det hänt saker. Förut var ju allt kontant men nu kan det gå flera dagar utan att jag ser en peng, då alla använder kort. Det har gått riktigt snabbt.

Margareta berättar också att marknadsföringen har flyttats från klassiska kanaler helt till det digitala.

– Facebook är jättebra bra men det är något som skett bara de senaste åren.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– Det är de vanliga morgonrutinerna med att ställa fram allt och förbereda. Ta hand om kunder, sälja, planera kommande beställningar, ta hand om alla papper och om man får någon peng, föra den till banken.

Den administrativa delen av företaget då?

– Den sköter min bokförare. Jag sparar alla kvitton och verifikat och tar det till henne så fixar hon momsen, betalar löner, försäkringar och allt sådant. Räkningar betalar jag själv på nätet.

Har du några tips på hur man ger kunder riktigt bra service?

– Flexibilitet är nyckeln till bra kundservice. På en så här liten ort får man också agera turistbyrå. Många turister kommer in för att ställa frågor och ibland handlar de också. Att i sådana lägen ge det där lilla extra är mitt bästa tips. För ett litet tag sen var jag i Tallinn och åt på ett jättemysigt ställe som hade helt underbart gott bröd. Jag frågade om jag inte kunde få köpa med mig lite hem och de svarade ”naturligtvis”. Men sen försvann de iväg och jag antog att de hade glömt bort mig. Men döm till min förvåning när de kom ut igen, med en rykande färsk limpa. De gick ut i köket och bakade nytt bröd åt mig. Det är så man ska se på kundservice. Sådant minns man. Att bli bryskt behandlad är som att få en liten käftsmäll medan det där lilla extra är så mycket värt för kunden.

 

Text: Jannik Svensson

Foto: Cajsa Borgström