Lotta Gustafsson, Stickstugan Hantverk & Café

Intervju med Lotta Gustafsson, Stickstugan Hantverk & Café

Företagsnamn och ägare: Lottas Stuga (Stickstugans Hantverk & Café), ägare Lotta Gustafsson

Grundat år: 1989

Företagsform: Enskild firma

Bransch: Textil- och cafébranschen  

Antal anställda: 2 säsongsarbetare

Kontakt och mer info: http://stickstugan.blogspot.com/

Vem är du?

Jag är en kvinna på 58 år i maj, textilhantverkare, med maskinstickning som min specialitet. Jag är utbildad idrottsinstruktör och idrottslärare. Jag har bott och arbetat en längre period i Sverige innan jag flyttade hem igen. Jag är företagare och drivit min systuga i många år nu.

Vad har du haft för jobb förut/ vad har du gjort tidigare?

Jag har jobbat som idrottslärare under längre period i Sverige.

Kan du berätta lite om dig själv?

Jag har alltid varit hantverksintresserad samtidigt som jag idrottade en hel del, men ju äldre jag blev och ju fler barn jag fick, så tog mitt hantverksintresse över. Då kände jag att det var dags att byta yrke. Den största orsaken till yrkesvalet var nog för att det gav/ger mig så mycket mer här i livet. Sedan har företaget utvecklats under den här tiden, från en butik i centrum av Mariehamn till ett litet café och gårdsbutik hemma på gården.  Att baka är ytterligare ett stort intresse som jag haft med mig hela mitt liv. Så jag bakar allt i caféet själv, så där får jag utlopp för mitt skapande också.

Vad är det som driver dig?

Att få vara kreativ, skapa, leka med färger och material precis så mycket som jag själv vill och det är nog också min största drivkraft, att göra det som är roligt.

Har du något motto?

Mitt motto är väl kanske att kunna göra det jag tycker om VARJE DAG.

Varför är du företagare? Hur har du kommit på affärsidén?

Varför jag valde att bli företagare har nog flera orsaker, att kunna arbeta med det man trivs med, att kunna styra sin dag som man själv vill, vara sin egen chef och alla underbara människor man träffar. Det är upp till mig själv hur företaget skall utvecklas, formas m.m. man har helt enkelt allt att säga till om, när det gäller ens arbete. Dessutom har jag kommit till den punkten att jag har så stor variation i mitt arbete, så det blir aldrig tråkigt.

För ca 6-7 år sedan började mitt nästa stora intresse visa sig i företaget, trädgården. Jag byggde ett stort växthus i återvinningsmaterial, där jag odlar grönsaker och blommor. För varje år har trädgården utvecklats och blivit större. En röd tråd i mitt företagande är också skapande av gammalt material, återbruk. Det hittar man överallt, i trädgården, i gårdsbutiken och i caféet. Många av besökarna kommer för att få inspiration, en kopp kaffe och hembakat, samt ett hantverk som jag tillverkar på min stickmaskin.

Vad är din vision?

Min vision är att kunna ha en heltidsanställd året runt, som tar hand om en del av mitt arbete, som gör att jag kan ägna mig åt att designa mer. Skriva en bok. Kunna ta emot mer grupper som vill komma hit, ordna mer evenemang, kurser m.m. Ideér finns, kanske för många, men man får se vart det leder någonstans, det är ju det som gör vardagen så rolig och framtiden så spännande.

Vad var de största utmaningarna i början?

Jag vet inte om jag hade så stora utmaningar i början, för det flöt på riktigt bra från start.

Vilka utmaningar har du nu?

I dag är väl dom största utmaningarna att hitta personal till varje säsong , eftersom vi har enbart säsongsöppet.

Beskriva din företagarvardag?

Min företagarvardag ser ju väldigt olika ut beroende på vilken årstid det är. Nu i januari har vi ju stängt fram t.o.m mars månad, nu försöker jag vila upp mig och tillverka inför nästa säsong.

Förbereda, reparera, se över vad som behöver göras innan vi öppnar igen. Under våren sår jag frön, planterar och förbereder trädgården för att den skall vara tilltalande för besökarna. Under sommaren bakar jag nästan dygnet runt, om jag hinner så går jag gärna ner till trädgården och jobbar där. På hösten är det åter trädgårdsarbete/tillverkning som gäller och förberedelser inför skördefesten. Sedan har vi stängt fram till lilla-jul, då öppnar vi julcafé på helgerna i december med julbakverk som tema och så kan man köpa sina julklappar i gårdsbutiken.

Hur är det att vara företagare?

Jag är nu inne på mitt 28:nde år som företagare och det lär nog bli mitt sista arbete här i livet, för jag trivs fortfarande så bra. Idag ser mitt företagande lite annorlunda ut än det hur det var från början.

1989 startade jag en tygbutik inne i Mariehamn, Lottas Systuga, som jag drivit i ca 20 år. Sedan flyttade jag verksamheten hem till gården ute på Järsö, där det finns ett cafe och gårdsbutik i dag, därav namnet Stickstugan Hantverk & Cafe. Och nu har vi enbart säsongsöppet, från tidig vår till höst och fr.o.m 2016 även i december. Vi öppnar 1 april och har enbart helgöppet i april-maj. Fr.o.m 1 juni öppnar vi alla dagar i veckan kl 11-19 ända fram till sista augusti. Sedan har vi åter öppet under helgerna i september fram till skördefesten, som vi deltog i 2016 för första gången. Hitintills har jag haft stor hjälp av min familj som medarbetare, men på senare tid har jag dessutom haft två stycken säsongsarbetare. Vi har under säsongen drygt 12 000 besökare och många av dom är turister från olika länder.

Kan du ge tips till de som funderar på att starta företag?

Mitt tips till dom som vill starta eget är att känna efter vilket arbete som skulle få mig att med glädje gå till jobbet varje dag. Vad vill jag verkligen göra och om det finns behov för den typen av verksamhet. Börja i liten skala och bygg upp den sakta men säkert, då tror jag att man lyckas utveckla sitt företagande åt rätt håll och att det blir hållbart i längden utan att vara skuldsatt upp över öronen. Detta kanske är ett kvinnligt sätt att se på företagandet.

 

Intervjun gjordes per e-mail av Mirjana Babic, språkpraktikant på Ålands Näringsliv den 30.1.2017