Linda Wiksten, Yogahuset So Ham Ab

Företagsnamn: Yogahuset So Ham Ab

Ägare: Linda Wiksten

Grundat år: 2012

Typ av företag: Aktiebolag

Bransch: Friskvård

Antal anställda: 1 + 2 timanställda

Kontakt:  www.yogahuset.ax

 

Linda Wiksten driver företaget Yogahuset So Ham på Torggatan i Mariehamn. Före hon startade eget pluggade hon media- och kommunikationsvetenskap men karriären inom media blev inte längre än två år. Hennes längtan att följa sitt hjärtas kall blev till sist så starkt att hon åkte till Indien och utbildade sig till yogalärare.

Lindas intresse för yoga började redan då hon var i sjuttonårsåldern. Tanken var då att förbättra hälsan och göra bättre löpresultat. Hon gjorde mycket andningsövningar, mental träning samt stretch och märkte redan då att vissa aspekter av yogan kunde vara överväldigande rent mentalt.

– Jag hade en dröm om att bli yogalärare. Jag skrev till och med upp det i en dagbok. En dag bestämde jag mig för att uppfylla den drömmen. Det var 2010. Jag åkte till Indien och utbildade mig.

Hur var det?

– Det var väldigt omvälvande. Det var en intensiv utbildning och den gick snabbt. Jag är en sådan person som när jag väl går in för någonting så gör jag det till hundra procent. Jag stannade kvar i Indien i ett halvår och höll klasser. Just då tyckte jag att jag var klar men idag inser jag att det var då min resa började. Jag växer fortfarande i rollen som yogalärare.

Hur växer du?

– För mig är att undervisa yoga mer än att bara förklara andningsövningar, meditera och göra rörelser. Det handlar om att hålla utrymme för människor och hjälpa dem igenom djupa processer, liknande processer som att jag gått igenom sedan jag började. Yoga är något som utvecklar människor.

Vad är du mest av då: Yogalärare eller företagare?

– Det beror på vilken dag du frågar, men jag känner mig mest som en yogalärare. Jag går till en coach i personligt ledarskap och hon brukar ställa den frågan: ”Vad är skillnaden på att leda folk i en sal och att driva ett företag?”. Svaret är att det inte är så stor skillnad men just nu är jag i en process där jag försöker vinna lite över det här med att det inom yogavärlden ibland kan anses lite fult och tabu med affärstänk.

Hur går det då?

– Jag reflekterar mycket över det. Vad känner jag egentligen? Någonstans har det varit lite så att jag inte kan känna stolthet över att jag är företagare. Det är en av mina utmaningar att få företagandet att kännas rätt. Att känna stolthet för mitt företag, vara stolt över att marknadsföra det jag erbjuder och att våga ta betalt.

Vad möter du för utmaningar som företagare?

– En stor utmaning för mig är att ha förståelse för att de som jobbar inom mitt företag inte känner på samma sätt som jag. Människor vill ha relationer med andra människor och på sätt och vis är ju jag företaget och varumärket, men samtidigt så är det ju en studio jag driver med flera yogalärare. En utmaning för mig är att få ihop det.

Vad är det bästa med att vara företagare?

– Jag gör som jag känner för. Det händer att jag säger att jag inte tycker om att vara företagare men innerst inne älskar jag det. Det finns så otroligt mycket utrymme att vara kreativ och att utforma sitt arbete precis som man vill. Att vara företagare i ett litet samhälle är väl kanske extra tacksamt eftersom jag får möjligheten att erbjuda folk någonting riktigt värdefullt.

Vad är det värsta då?

– Vissa dagar känner jag att jag inte orkar. Då försöker jag tänka på mina kunder och hur mycket de värdesätter det jag gör.

Yogar du när du kan?

– Ja, det här är min stora passion och det är få timmar på dygnet som jag inte håller på med det. Meditera och reflektera kan jag göra hur mycket som helst. Någon frågade mig vad jag skulle göra om jag inte gjorde det här. Jag har ingen aning. Jag tror att jag hellre skulle dö än att sluta med yoga. På min semester åker jag gärna på utbildningar för att lära mig mer.

Har du planer på att vidareutveckla din affärsidé?

– Faktiskt. Jag vill börja med en online-business där jag exempelvis håller meditationer och kurser i personlig utveckling. Jag tänker mig något som kultiverar självkärlek, tolerans och acceptans. Jag har lite planer på det men jag vet inte om det ska vara på engelska eller svenska än. Sen har vi också lite fler retreats som vi ska köra utomlands. Även lite längre och mer djupgående kurser kan komma i framtiden.

Hur marknadsför du dig?

– Förutom rekommendationer från kund till kund så använder jag mig enbart av Facebook och Instagram. Både sponsrade och organiska inlägg. Jag märker att det är lättare för folk att engagera sig när det är en person snarare än ett företag som är avsändare. Därför går jag under mitt eget namn på Instagram. Det jag gillar med Facebook är att man ser så tydligt vad som funkar bra och om många gillar inlägget så kan man boosta det och nå ännu fler. Man kan göra bra intressestyrning också. Vi skickar även ut nyhetsbrev till befintliga och tidigare kunder.

Text: Jannik Svensson

Foto: Cajsa Borgström