Linda Karlsson, Labelled

Företagsnamn: Labelled

Ägare: Linda Karlsson

Grundat år: 2010

Typ av företag: Enskild näringsidkare

Bransch: Mode/design

Antal anställda: 0

Kontakt: www.labelled.ax

 

Linda Karlsson driver sitt eget klädmärke Labelled och är även delägare i Viktor Crafts and Design på Torggatan. Hon såg framför sig en karriär inom modebranschen och efter att ha tagit sin master på en designskola i London inledde hon sin karriär som praktikant åt en känd designer i London.

Inte långt efter att hennes praktik hos den kände designern Hussein Chalayan, som ritade åt Puma, kände Linda Karlsson att hennes kall låg någon annanstans. Närmare bestämt: hemma på Åland.

– Det är en liten bransch och jag såg hur folk trampade på varandra. Man blev runtknuffad och nedtalad och på slutet kände jag att jag ändå inte ville ha min chefs jobb. Jag gick regelbundet förbi en ganska galen butik i London som sysslade med att återanvända tyger och gjorde superfina kläder. Så föddes idén till Labelled. Efter att jag hade bestämt mig för att satsa på mitt eget märke tog det inte mer än två veckor före jag var hemma på Åland, berättar Linda när vi träffar henne inne på Viktor Crafts and Design. Tillsammans med delägaren Inger Nygård driver hon Viktor som säljer bådas deras egna märken samt andra åländska hantverk. På vägen till eget klädmärke och butik på Mariehamns mest centrala har inte varit lätt och den började som många andra företagarhistorier i en liten, ensam, lokal.

– Jag satt och sydde mina kläder och sålde vidare. Men efter ett halvår fick jag tillgång till Hillings gamla lager och det rustades upp och blev min första lilla butik och arbetsrum. Men år 2016 blev övriga delar av huset ledigt och då passade jag och Inger på att gå ihop för att kunna starta Viktor. Vi beslutade att vi båda skulle driva egna företag för våra egna märken men ha ett gemensamt aktiebolag för Viktor, berättar hon.

 

Vill lyfta fram åländskt hantverk
 

Även om det stundvis är mycket jobb trivs Linda bra i rollen som företagare. Hon ser hur hennes arbete hjälper åländska hantverkare att synas och det är något hon tycker är viktigt.

Vad möter du för utmaningar?

– En stor utmaning är att det är komplicerat att bedriva näthandel från Åland. Skattegränsen gör det svårt. Det är mycket papper som ska fyllas i och tullsystemet är inte så användarvänligt. Det är tråkigt eftersom det finns så många hantverkare som skulle ha en mycket större marknad om man skulle ha möjligheten att sälja utomlands. Åland är en rätt liten marknad, men ålänningar är tack och lov väldigt duktiga på att köpa lokalproducerade saker.

Linda berättar att en annan utmaning är att få synlighet.

– Det kommer fortfarande än i denna dag in folk som aldrig sett butiken förut, så att jobba på synlighet är något man måste göra. För våra återkommande kunder jobbar vi ständigt på att butiken ska kännas spännande. Vi flyttar om för att skapa stämning till respektive årstid. På vintern vill vi ha en varm och mysig känsla och på sommaren en lite luftig och sval.

Vad är det bästa med att ha eget företag?

– Att man får bestämma över sina arbetstider. Den biten kommer med mycket självdisciplin, men det finns också mycket kreativitet i företagandet och det passar mig. Man får ha många olika hattar samtidigt. Allt från ekonom, till PR och allt möjligt på samma gång.

Finns det några nackdelar med att ha eget?

– Det är allt ansvar. Jag känner alltid oro när vi kommer ner i en svacka. Även fast jag vet att marknaden går in i svackor mellan sommar och jul så kan jag känna en malande oro och lite panik. Jag får ständigt jobba med att påminna mig själv om att det finns jobb och kunder så det räcker när det är högsäsong.

Vilka är era viktigaste kanaler för marknadsföring?

– Främst går marknadsföringen via sociala medier. Det är det lättaste sättet att nå ut till väldigt många. Jag kör inte med gilla-och-dela, utan tycker att folk som är intresserade ska få välja att själva följa. Men det händer att det blir ett och annat sponsrat inlägg. Man får bara komma ihåg att faktiskt få till det.

Kan du beskriva en typisk arbetsdag?

– Jag och Inger jobbar vecka vecka i butiken. Ena veckan är jag på mitt arbetsrum och syr och andra är jag i butiken från 11 till stängning. Då tar jag emot varor, betjänar kunder, fixar med skyltfönstret och betalar räkningar.

 

Text: Jannik Svensson

Foto: Cajsa Borgström