Jesper Josefsson, Yepp Agency och Ålandsrabatten

Företagsnamn: Yepp Agency Ab (Ålandsrabatten)

Ägare: Jesper Josefsson

Grundat år: 2018

Typ av företag: Aktiebolag

Bransch: Konsultverksamhet

Antal anställda: 1

Kontakt: www.yepp.ax

 

Jesper Josefsson hade egentligen tänkt jobba inom hälsa och idrott men intresset förde in honom på företagarbanan. Genom ett projekt som började mest på skoj utvecklades därefter det som blev hans första företag.

– Det var redan när jag studerade i Falun som jag och en kompis började skriva om träning på internet. Utan att det var vår intention började kunder komma till oss. Det utvecklades till ett företag som jag var med och drev i tre år, berättar Jesper.

När studierna var klara och han återvände till Åland lämnade han över sin del i företaget till sin kollega och gjorde sig redo för nya utmaningar.

– Trots att jag studerat idrottsvetenskap har jag alltid varit intresserad av marknadsföring och psykologin bakom det. Jag ville jobba med idrott, men marknadsföring var också något jag ville syssla med. Det var då jag kom på idén till Ålandsrabatten, som är ett rabatthäfte som distribueras genom försäljning från idrottsföreningar. En bra idé är en idé som flera kan tjäna på och det här var en win-win-win-win, tänkte jag.

Genom Ålandsrabatten får Jesper möjlighet att stödja åländska idrottslag, hjälpa lokala företag att synas, hjälpa slutkunden att spara pengar samt själv tjäna lite på det.

– Det har växt väldigt snabbt och öppnat upp väldigt många dörrar för mig. Det har gett mig otroligt mycket kontakter, jag har fått in kunder som vill ha hemsidor och nu har jag till och med fått inbokade föreläsningar, säger han.

Allteftersom Ålandrabatten växt och förfrågningar om olika tjänster kommit in till Jesper bestämde han sig för att bredda sin verksamhet. Han har precis därför startat Yepp Agency AB – ett aktiebolag som ska bedriva konsultverksamhet där affärsidén är att hjälpa företag att marknadsföra sig. Det gör han dels genom tjänster såsom hemsidebyggande  men också i form av träning genom föreläsningar. Hans mål just nu är att hjälpa företag sätta upp mer heltäckande marknadsföringsstrategier. Han har även fått försmak av föreläsandet och vill gärna fortsätta med det.

– Mitt första steg i företagarlivet var att hjälpa folk att leva bättre med träning och nu har det gått mot att hjälpa företagare att leva bättre på sina företag. Det är ett naturligt steg. Jag gillar att hjälpa andra och dela med mig och nu gör jag det i företagsform.

Vad ser du för utmaningar i företagandet?

– Spontant kan jag inte komma på någon specifik utmaning eftersom alla utmaningar är naturliga delar i företagandet. Det hör till att saker ska vara svåra och utmanande. Pappersarbete så klart lite jobbigt men jag ser det som en del av det hela. Varje utmaning är på sitt eget sätt rolig. Utmaningen är att få allt att gå runt och det är det jag gillar. Man blir tvungen att lära sig något nytt.

Hur marknadsför du dig?

– Jag har främst ringt mycket samtal och gått på personliga besök. Det här med att ringa var det som var det svåraste i början. Förutom det så har Ålandsrabatten marknadsfört sig själv då ordet  spridits och det har i sin tur marknadsfört mig som person väldigt bra.

Vad är det bästa med att vara företagare?

– Det jag gillar mest är att jag ena dagen kan bestämma mig för att testa något nytt och andra dagen faktiskt lära mig det. Att göra hemsidor har jag lärt mig på egen hand efter att jag fått förfrågan om att göra det. Jag gillar den friheten med företagandet.

Vad är det sämsta då?

– Det som kan vara svårt är att skilja på fritid och jobb. I början var jag ofta på min vakt dygnet runt. Jag vill ju vara tillgänglig för alla hela tiden. För mig är mitt jobb också min hobby, så allt smälter liksom ihop. Det går dock mest ut över min sambo, säger han skämtsamt.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– Det är väldigt varierande. Någon dag kan jag sätta mig vid datorn när jag vaknar och sitta där tills dagen är slut och andra dagar kan jag sitta i möten konstant. Jag jobbar mycket ifrån datorn så jag kan ju vara lite var jag vill och när jag vill.

 

Text: Jannik Svensson

Foto: Cajsa Borgström