Jenny Nylund, Havsform och Elises tvålfabrik

Intervju med Jenny Nylund, Havsform och Elises tvålfabrik

Företagsnamn och ägare: Havsform (havsform.ax och Elises tvålfabrik), ägare Jenny Nylund

Grundat år: 2015

Företagsform: Enskild firma

Bransch: E-handel och tillverkningsbranschen

Antal anställda: 0

Kontakt och mer info: www.havsform.ax och www.elisestvalfabrik.wordpress.com

Vem är du?

Jag heter Jenny Nylund (33 år) och är en kreativ mångsysslande skärgårdsbo som brinner för lokalt hantverk.

Jag är ganska ny som egenföretagare. Jag har drivit webshoppen havsform.ax sen 2015 och Elises tvålfabrik sen 2016.

Vad har du haft för jobb förut/ vad har du gjort tidigare?

Jag har flera utbildningar och har jobbat med lite allt möjligt innan jag blev egenföretagare, bl.a. inom restaurangbranschen och barnomsorgen.

Kan du berätta lite om dig själv?

Jag är en fd. stadsbo som bor på ön Sottunga i Ålands yttre skärgård sen 2009. Skärgårdslivet väckte min kreativitet vilket gett mig inspiration till att satsa mer på skapandet.

Idag driver jag ett företag. 2015 startade jag webshoppen Havsform där jag är återförsäljare av hantverk från Ålands skärgård.

Sen dess har företaget utvecklats och nu driver jag även Elises tvålfabrik där jag tillverkar handgjorda, ekologiska tvålar och andra (ekologiska, handgjorda) hudvårdsprodukter.

Vad är det som driver dig?

Att få skapa med naturliga material och råvaror. Jag drivs också av att lyfta upp det lokala hantverket från Ålands yttre skärgård och skärgårdslivet överlag. Det enkla och naturliga.

Har du något motto?

"Den positiva tänkaren ser det osynliga, känner det ogripbara, och uppnår det omöjliga"

Det är ett bra citat tycker jag. Att man vågar lita på sin känsla för vad som är rätt och vad man ska satsa på även om inte andra ser allt på samma sätt.

Varför är du företagare? Hur har du kommit på affärsidén?

Ett skäl till att jag är företagare är att jag vill kunna skilja på hobby och jobb. Jag tycker också det är skönt att kunna planera sina dagar lite efter sitt eget intresse. Ibland vill jag sitta i lugn och ro med pappersarbete och pysslar med hemsidan. Andra dagar jobbar jag i fabriken med tillverkning, innan det är dags att leverera beställningar.

Affärsidén har växt fram i takt med att jag ville utveckla mitt skapande. När jag startade Elises tvålfabrik inspirerades jag lite av småskaliga tvålfabriker som finns i andra länder där man tillverkar tvålar för hand på gammalt vis med naturliga ingredienser. Tvåltillverkning påminner lite om mathantverk på det sättet att man kan skapa större volymer i taget, vilket passade mig bra.

Vad är din vision?

Min vision är att efterfrågan ska fortsätta öka så att jag kan utveckla tvålproduktionen och på sikt kunna anställa några personer. I framtiden skulle jag vilja ha en fabriksbutik öppen sommartid för besökare.

Vad var de största utmaningarna i början?

Tekniska utmaningar av olika slag hade jag mycket i början. Det kunde vara allt från detaljer i hur hemsidan skulle fungera till hur jag skulle få tvålarna att bli som jag förväntat mig. Ofta så blir slutresultatet inte som man förväntar sig. Man får testa sig fram till ett bra resultat.

Vilka utmaningar har du nu?

En utmaning jag har just nu är att upprätthålla tillräckligt stort lager. Jag jobbar på att ta in större volymer av råvaror och öka produktionen.

Beskriva din företagarvardag?

Jag jobbar ensam i mitt företag så jag sköter egentligen allt t.o.m. bokföringen, men har vissa samarbeten med andra företag vilket gör att jag t.ex. inte har satsat på reklam.

Någon dag i månaden sitter jag vid datorn och jobbar med budget och bokföring. Jag planerar hur mycket råvaror jag ska köpa in och skriver listor på vad jag ska tillverka beroende på hur det ser ut i lagret och vad återförsäljarna har beställt.

Andra dagar är jag i fabriken och tillverkar det som finns i beställningar, samt fyller på lager och experimenterar fram nya produkter.

När jag har beställningar klara är det dags att leverera dem. Leveranser går till på lite olika sätt beroende på var återförsäljaren finns. Ibland åker jag med leveranser själv och ibland får det gå via ombud.

Hur är det att vara företagare?

I början är det mycket byråkrati att ta hänsyn till. För mig har det varit en intressant att lära sig om budget och bokföring. Med tiden har jag lärt mig att justera budgetmålen och visualisera vägen dit. Det roliga med att vara företagare är att man har mer frihet, eftersom man är sin egen chef.

Kan du ge tips till de som funderar på att starta företag?

Ett tips till den som vill starta eget är att börja i liten skala och utvecklas i takt med att det växer. Våga satsa på något som du tror på men titta även på:

- Finns efterfrågan på mina tjänster/produkter?

- Är det rätt läge (i tiden, men också gällande var jag är i min livssituation)?

- Klarar jag av att ha en balans mellan tillgång och efterfrågan?

 

Intervjun gjordes per e-mail av Mirjana Babic, språkpraktikant på Ålands Näringsliv februari 2017