Jan Alm, Öfvergårds

Företagsnamn: Öfvergårds

Ägare: Anna och Jan Alm

Grundat år: 2010

Typ av företag: Enskild näringsidkare

Bransch: Primärproducent

Antal anställda: 1,5

Kontakt: www.ofvergards.ax

 

Jan Alm driver tillsammans med hustrun Anna Alm äppelgården Öfvergårds i Finström. Sommaren 2014 hände det som inte får hända. Hela skörden blev förstörd efter hagel. Men tragedin som nästan fällde företaget gjorde istället att Jan och Anna hittade en ny inriktning i företagandet och i samma stöt förde med sig ett helt nytt koncept till Åland – Mitt äppelträd.

– Det var fruktansvärt när haglet kom. Allt blev förstört. Vi hade då två val: Lägga oss ner och dö eller bryta ihop och komma igen. Vi valde att komma igen. Därefter började vi titta oss omkring efter andra alternativ. Vi har ju bara fyra hektar så vi har inte så mycket volym att konkurrera med. En av våra närmsta grannar har tio gånger mer, berättar Jan.

Jan, som har en bakgrund inom tungfordonsbranschen i Sverige, återvände 2010 till Åland för att tillsammans med Anna för att ta vid driften av Öfvergårds, som tidigare drevs av Annas föräldrar.

Jan var dock inte helt obekant med företagandet – före han flyttade till Sverige läste han till merkonom på dåvarande Ålands Handelsläroverk.

Trots de många utmaningarna i verksamheten trivs han riktigt bra med livsstilen som kommer med företagandet.

– Jag hittade hem efter att vi tog över den här gården. Jag trivs otroligt bra här. Så hårt jag jobbar nu tror jag inte man gör som anställd. Det är väl det som är den stora skillnaden med att jobba som anställd och vara egen. Om jag är lat någon dag så märks det direkt.

Vad möter du för utmaningar som företagare?

– En utmaning är att man kan jobba hur mycket som helst men om man inte gör det effektivt så blir det ingenting. En utmaning inom jordbruksföretagande är att man styrs väldigt mycket av EU-administration. Det är väldigt tungrott och inte anpassat för småskalighet. Det blir mycket tid som går till det. Paradoxen är ju att man jobbar med naturen och naturen kan inte vänta. När det är fint väder och man måste jobba ute, så måste man ju det. Då blir man tyvärr tvungen att skjuta på pappersarbetet, säger Jan.

Efter att hela skörden gått förlorad 2014 ville Jan och Anna säkra att inte samma sak kunde ske igen. De bestämde sig för att se sig runt om hur man möter dessa problem i andra delar av världen. De begav sig ut på en resa till USA för att besöka andra småskaliga äppelgårdar.

–  Vi besökte 14-15 olika ställen i Conneticut och Vermont. Där blev vi introducerade till ett koncept som på engelska kallas för ”Community Supported Agriculture”. Vi kallar det för andelsjordbruk på svenska. Det är en form av kontraktbaserad direktförsäljning där vi säljer skörden på förhand i form av andelar. En andel är ett äppelträd. Vi kallar det för ”Mitt Äppelträd – Vi odlar, du skördar”, berättar Jan.

För Jan och Anna är detta både ett sätt att minimera risken men också att komma närmare konsumenten. Mitt äppelträd är nu inne på sitt andra år och konceptet uppskattas av såväl kund som producent.

– Det är otroligt kul för oss. För när hösten kommer så får de komma hit och skörda. Det är väldigt kul för barnen att få komma ut till en gård. Hela mötet blir en upplevelse som vi får tillsammans med konsumenten. Direkttkontakten är otroligt mycket värd för oss då vi som jordbrukare jobbar mycket ensamma. Sen är det också en chans för folk som bor i tätorten att få komma ut och lära sig hur saker fungerar på en gård.

Hur marknadsför ni er främst då?

– Mestadels organiskt genom Facebook. Vi har testat lite betalda inlägg men om man väljer rätt när man lägger ut sina inlägg så ser vi att man kan få bra organisk respons. Sen syns vi på olika marknader där vi gör reklam för andelsjordbruket. Vi är också med i en Facebook-grupp som heter Reko Mariehamn, där konsumenter på förhand kan beställa produkter från jordbrukare och sedan hämta upp det på Hotell- och restaurangskolans parkering en dag i veckan. Mycket marknadsföring kommer från att folk pratar, så det gäller att ge bra service.

Hur viktigt är det med service?

– Riktigt viktigt. Utan det har man ingenting. Det sprider sig väldigt fort om man inte är trevlig mot kunderna. Vi bjuder gärna våra andelsägare på äppelmust och kaffe.

Hur ser en arbetsdag ut för dig?

– Den är väldigt lång. Speciellt på våren. Här om natten slutade jag jobba vid halv tre och steg upp klockan sju dagen därpå och körde vidare. Vi får bara växtskyddsbekämpa nattetid, därför kan det bli sena nätter här ute.

Vad har du lärt dig av egenföretagandet?

– Disciplin. Jag brukar säga: ”Det gäller att vara om sig och kring sig för att få i sig och på sig”, säger Jan och skrattar.

Vad vill du ge för råd till de som funderar på att starta eget?

– Jag skulle nog säga att det viktigaste är att gå igenom finansieringen ordentligt. Man måste se till att man är välfinansierad.

 

Text: Jannik Svensson

Foto: Cajsa Borgström