Elin Lindqvist, CrossFit North AX

Intervju med Elin Lindqvist, CrossFit North AX
 

Företagsnamn och ägare: CrossFit North AX, ägare Elin Lindqvist och Marko Oivo

Grundat år: 2016

Företagsform: Aktiebolag

Bransch: Gym och motion

Antal anställda: 2

Kontakt och mer info: www.crossfitnorthax.com

Vem är du?

Jag heter Elin Lindqvist (31 år), utbildad fysioterapeut och personlig tränare. Jag är företagare och delägare av ett företag som jobbar med att tillhandahålla gymtjänster till privatpersoner.   

Vad har du haft för jobb förut/ vad har du gjort tidigare?

Tidigare jobbade jag inom äldrevården i Helsingfors och på Åland.

Kan du berätta lite om dig själv?

Jag är en tjej från Åland som bodde i Helsingfors och eftersom jag gillar att träna började jag träna CrossFit för fyra år sedan. Efter några år där fick jag jobb på Åland och flyttade tillbaka. Nu bor jag i Mariehamn med min sambo och vi driver CrossFit North AX tillsammans.   

Vad är det som driver dig?

Jag vill att andra ska hitta glädje att röra på sig, att tänka att det inte ska vara ett måste utan att det ska vara kul. Hos oss ska man kunna träffa andra som har samma intresse och verkligen ha det roligt tillsammans samtidigt som man tränar.

Har du något motto?

”Man måste älska sitt jobb.” Om man ska vara bra på det man gör måste man älska sitt jobb. Annars är det svårt att hitta motivation i vardagen och då kan det vara jobbigt.

Varför är du företagare? Hur har du kommit på affärsidén?

När jag jobbade i Helsingfors tränade jag CrossFit på fritiden och började också instruera andra. Efter att jag hade flyttat tillbaka till Åland fortsatte jag att instruera CrossFit på Åland. Där började jag tänka att det är någonting jag vill göra på heltid. För ett år sedan tog jag beslutet att jag skulle starta eget och driva en egen CrossFit-box. Det har varit en lång process med många beslut. Processen att starta företaget började i april 2016 och var klar i juli samma år när vi startade och öppnade boxen.

För mig är det viktigt att andra människor ska upptäcka hur otroligt kul det är att träna. Vi är väldigt stillasittande hela dagarna, vi rör inte på oss, vi går inte ut i friska luften och jag vill verkligen att man ska tänka att det kan vara roligt och inte någonting som man måste. Man blir bättre men man måste utmana sin kropp att göra någonting som man inte tror att man kan. Kroppen är en fantastisk maskin och den kan göra många olika saker.

Vad är din vision?

Jag vill skapa en gemenskap av glada och sunda människor på Åland.

Vad var de största utmaningarna i början?

Utan kunskap om byråkrati och registrering är det svårt att hitta alla svar på vad man behöver och vad man måste göra innan man kan börja jobba.  

Vilka utmaningar har du nu?

Efter att man har startat och fått kunder måste man göra ett bra jobb för att hålla kvar dem, att ha nöjda och glada kunder.

Beskriva din företagarvardag?

Det är svårt att definiera vad som är vardag och vad som är ledig tid när man driver sitt eget företag, för att även när man är hemma tänker man på vad man måste eller behöver göra. Men jag försöker att ha lediga dagar och då stänger jag av min telefon eller meddelanden från Facebook.

Som företagare tar jag chansen att välja mina arbetstider eftersom jag inte är en morgonmänniska. På förmiddagarna är jag hemma, svarar på mejl, gör lite pappersarbete, lagar mat och förbereda mig för jobb i boxen. Jag brukar vara där vid lunchtiden. Där gör jag lite pappersarbete, planering, träningsprogram, osv. Sedan börjar jag med träningspass på eftermiddagar och kvällar. Efter träningspassen städar vi och vid kl. 22 går jag hem.

Hur är det att vara företagare?

Det är kul och skrämmande, speciellt i början känns det väldigt osäkert när man undrar om man ska kunna betala skatt, lån, fakturor, osv. Men det är också utmaningen. Det är väldigt spännande och lärorikt.  

Kan du ge tips till de som funderar på att starta företag?

Planera ordentligt före, lägg upp ett realistiskt mål med företaget och också en plan på hur ni ska nå målet. Man måste räkna på en budget, tänka på hur det ska gå runt och hur det ska gå med kostnader och inkomster.

Se till att vidareutbilda sig, vara öppen för nya idéer och att lära sig nya saker, t.ex. kvällskurser, seminarium och allt möjligt. Man kan aldrig bli fullärd. Det är mitt andra motto: ”Ju mer man lär sig, desto mer inser man att man inte kan.”

Försök att ha ledigt när det är passligt och jobba inte dygnet runt sju dagar i veckan. Även om man älskar sitt jobb, kommer man att bli trött och stressad. Bränn inte ut sig det första året, utan lägg upp en veckoplanering och planera in lediga dagar och tider där. Sedan stäng av telefonen eller sätt den så att Facebook-meddelande inte tas emot, för det är lätt att precis när man gått och lagt sig så kommer det meddelande på Facebook om någonting jobbrelaterat.

Intervjun gjordes av Mirjana Babic, språkpraktikant på Ålands Näringsliv, den 24.1.2017