Elias Andersson, Custom Parts Åland

Företagsnamn: Custom Parts Åland

Ägare: Elias Andersson

Grundat år: 2017

Typ av företag: Enskild näringsidkare

Bransch: Motor

Antal anställda: -

Kontakt: Via Facebook: Custom Parts Åland

 

Elias Andersson är 21 år gammal och jobbar med reservdelar för bilar, båtar och andra maskiner. Innan han var klar med utbildningen på Sjömansskolan fick han jobb som båtbyggare. Efter några år ute i arbetslivet kände han dock en längtan efter att få jobba med det som intresserar honom mest: Motorer.

I dag driver han företaget Custom Parts Åland hemma intill sitt barndomshem på Nåtö.

Vad fick dig att fatta beslutet att bli egenföretagare?

– Jag ville jobba med det jag tycker om. Svetsning, tillverkning av komponenter och motorer.

Vad gör jobbar du på just nu då?

– Just nu håller jag på med en del mindre lack-, reparation- och svetsjobb. Jag har även lite egen produktutveckling på gång. På sidan av allt det här jobbar jag samtidigt på min egna driftbil som jag ska försöka köra lite med på evenemang i sommar.

Hur är behovet för reservdelar till motorer på Åland?

– En del saker har varit helt hopplösa att få tag på. Nu är jag återförsäljare åt ett svenskt företag som heter Speeding så jag har alla deras grejer i mitt sortiment.

Var håller du till?

– Vid mitt barndomshem på Nåtö har jag mitt garage.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– Jag stiger upp vid åtta och äter frukost. Jag är på plats i garaget vid nio ungefär. Jag börjar med att planera ihop dagen och kör sedan på till lunch. Eftermiddagen brukar jag göra lite ärenden och sedan kör jag på tills sju-åtta på kvällen. Sen försöker jag träffa lite kompisar och umgås lite.

Vad är de största utmaningarna för dig som företagare?

– Den första av alla utmaningar var allt pappersarbete. Det har aldrig varit min starka sida och det är mycket man måste hålla koll på som företagare. Nu, efter ett år, börjar jag få ordning.

Hur löste du det då?

– Jag fick läsa på och sätta mig in i hur saker och ting fungerar. Sen var det bara att börja hålla koll på alla kvitton. Nu har jag hjälp av en bokförare dit jag för allting, så jag har löst det på det sättet.

Blir det ensamt som egen företagare?

– Ibland kanske. Men jag har en del samarbeten med andra företag så helt ensam är jag ju inte.

Vad har du för kunder?

– Jag har skruvat på allt från små RC-bilar till stora fartygsmaskiner och allt däremellan. Så det är precis vad som helst inom motorväg som jag kan hjälpa till med.

Studerade du motorer i skolan?

– Jag läste lite om det i skolan. Den mesta av min kunskap kommer från mitt intresse om motorer. Jag var aldrig så motiverad i skoaln, jag tyckte aldrig om när folk sade åt mig vad jag skulle göra. Därför passar livet som företagare mig mycket bättre. Jag får göra det jag tycker om och samtidigt tjäna pengar.

Vad har du för planer för framtiden då?

– Det är att köra på vidare och fortsätta i samma linje.

Hur marknadsför du dig i dagsläget?

– Jag använder mig främst av Facebook eftersom alla finns där. Jag har kört lite tävlingar där och det har gett bra effekt. Sen är ju Åland litet så folk pratar och då kan man dra nytta av mun till mun om man bara ser till att göra ett bra jobb.

Vad är det viktigaste att tänka på när man möter kunder?

– Det är ärlighet. Man ska alltid vara öppen med allt från priser till att estimera tider. Man måste värna om sitt rykte.

Vad har du för tips till andra som vill starta eget?

– Någonting jag gjorde fel när jag registrerade mitt bolag var att jag inte momsregistrerade mig. Sen blev det struligt då jag inte kunde dra av moms på saker jag hade köpt och det ställde till det lite. Mitt bästa tips är att skaffa en bokförare direkt och lära sig företagandet tillsammans med den. Då vet man att man får allt rätt frön början och på det sättet slipper man kostsamma misstag.

Vad är det bästa med att ha eget företag?

– Att ingen säger åt mig vad jag ska göra. Jag får göra det jag är bra på och tycker om att göra.

 

Text: Jannik Svensson

Foto: Cajsa Borgström

 

Publicerat april 2018