Dunia Hammarström, Dunia’s Hårvård

Företagsnamn: Dunia’s Hårvård

Ägare: Dunia Hammarström

Grundat år: 2016

Typ av företag: Enskild näringsidkare

Bransch: Skönhet

Antal anställda: 0

Kontakt: facebook.com/www.dunias.net

 

Dunia Hammarström har jobbat som frisör i tretton år och är inne på sin tredje salong. I dag driver hon Dunia’s hårvård på Norragatan, tidigare har hon byggt upp två salonger i Västerås som hon sedan sålt.

– Det tar ungefär ett år att bygga upp en salong från grunden och börja få ruljans på kunder. Men eftersom jag har gjort det två gånger förut så är jag ju van med det, säger Dunia.

Men hon medger att det inte är fullt lika lätt att starta upp på Åland som det har varit i Sverige.

– I Västerås gick det väldigt snabbt båda gånger, här går det lite långsammare. Men när kunderna väl kommer blir de nöjda och kommer tillbaka.

Vad beror det på tror du?

– Jag tror att det främst beror på att det finns så många frisörer på Åland. Men sen är jag ju också ganska ny på Åland. Jag hade inget nätverk alls när jag kom. Jag fick börja helt från början, säger hon.

Dunia kom till Åland 2015 efter att hon träffat en ålänning och efter att ha jobbat som anställd ett tag kände hon att företagarlivet lockade igen.

– Jag känner mig så fri som egen företagare. Jag har ingen chef och jag kan styra mina tider själv. Jag fyller upp dagen precis som jag vill och är det lugnt en dag så kan jag vara ledig eller bara ta hand om salongen. Det är precis så jag vill ha det.

Vad är det värsta med att vara företagare?

– Man har ett totalansvar och måste alltid vara där för sina kunder. Ibland kan det bli luckor mellan bokningar och då måste man vara där. Men jag är nöjd med det eftersom företaget är mitt eget.

Hur har du upplevt det stöd som finns för nya företagare på Åland?

– Jag skulle ha önskat att det fanns mer men jag tycker att det är positivt att man som företagare i Finland får tjäna sina första 10.000 euro momsfritt. Det finns förmåner i Finland som inte finns i Sverige och det är något jag uppskattar.

Förutom att erbjuda klippningar och färgningar har Dunia valt att utveckla salongen till att också kunna erbjuda ansiktsbehandling och benvaxningar. Hon formar även ögonbryn, något som uppskattats väldigt mycket. Hon tar även in extern kompetens för att kunna erbjuda sina kunder annat än bara hårvård och skönhet.

– Jag har tagit in ayurvedisk massage och hennatatueringar. Det är något som varit uppskattat och väldigt kul att kunna ha på salongen, säger hon.

Nu har salongen snart två år på nacken och affärerna rullar på bra. Men trots att det varit tidvis tufft tycker Dunia att allt slit har varit värt det.

– Eget företag är för de som är envisa och vill framåt. Man kan inte öppna eget och tro att det går framåt av sig själv. Man måste tänka, planera och själv se till att saker händer.

Hur löser man de delar man inte tycker är kul då?

– Man låter någon annan sköta det. Man kan alltid anlita en redovisare. Själv gillar jag inte pappersarbete men när jag väl sitter med det så kan jag tycka att det är lite kul. Det är A och O att verkligen sköta det.

Hur marknadsför du dig?

– Det är via Facebook främst. Jag har testat att annonsera i tidningen men det gav ingenting tillbaka.

Har du några tips till andra som funderar på att starta eget?

– Allt går om man vill. Man ska bara köra på. Funkar det, så funkar det. Funkar det inte, så funkar det inte. Man vet aldrig på förhand hur det kommer att gå. Livet är kort och man ska inte vara rädd för att prova nya saker. Jag är en sådan som inte ångrar mig även om jag misslyckas och det gör jag ju ibland. Men om man vet att man älskar att göra något så är det värt att försöka.

 

Text: Jannik Svensson

Foto: Cajsa Borgström