Carina Sommarström, Samba Media Group Ab

Företagsnamn: Samba Media Group Ab

Ägare: Carina Sommarström

Grundat år: 2011

Typ av företag: Aktiebolag

Bransch:  Reklam

Antal anställda: 1

Kontakt: carina@samba.ax

 

Carina Sommarström är en företagare med många bollar i luften. Förutom att driva företag inom reklam sysslar hon med allehanda projekt. Ingen dag är den andra lik då hon ena dagen arrangerar en robotkonferens och andra en musiktävling.

 

– Att vara företagare handlar för mig om att göra det man tycker är roligt hela tiden. Varför vänta på att komma hem för att göra det som är roligt när man kan göra det hela arbetsdagen? säger hon och skrattar.

Då hon var 19 år och läste företagsekonomi på dåvarande Ålands Handelsläroverk lärde hon sig två saker: Att hon inte gillade bokföring och att man måste driva ett företag för att lära sig driva ett företag.

– Det var i samband med Tall Ships Race 1988 som jag startade mitt första företag. Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra, så jag målade motiv på runda stenar och sålde dem till turister. Det var ju massa folk i stan, så jag ville passa på att sälja så mycket som möjligt. Jag sålde dem från ett litet stånd på torget i Mariehamn men insåg att det behövdes fler kunder så jag anställde syrran att ha hand om försäljningen. Jag tog därefter jobb som guide på Röde orm och därifrån passade jag på att skicka iväg turister till torget.

Carina har alltid vetat att hon ville jobba med marknadsföring. Redan när hon studerade blev hon tillfrågad om hon ville komma till Ålandsbankens marknadsavdelning. Då inleddes hennes resa genom yrkeslivet som marknadsförare. Hon har bland annat jobbat på Mariehamns Tryckeri som grafisk formgivare, därefter drev hon ÅTT:s reklambyrå ReklamÅland i cirka fyra år. Hon har också hunnit med att jobba på Bonniers specialtidningar där hon bland annat gjorde tidningslayout och hemsida åt Kamratposten.

På nittiotalet startade hon reklambyrån McArena tillsammans med sin före detta sambo Mårten Fröjdö. Där gjorde hon under flera år reklam åt kunder såsom Högskolan på Åland, Ålandhotels, och Viking Line.

De senaste trettio åren har hon jobbat som egen företagare, sedan 2011 från aktiebolaget Samba Media Group Ab.

Vad är din affärsidé?

– Jag löser problem. Jag hjälper företag att synas på olika sätt. Jag har gjort nästan allt som går att göra inom reklam. I femton år har jag tillsammans med HBL gjort en Ålandskampanj där vi i print går ut med en stor Ålandsbilaga för att locka turister från svenskfinland till Åland. Jag gör också grafiska profiler. Polisen på Åland, Transmar och Datainspektionen på Åland har jag bland annat gjort.

Hur ser en arbetsdag ut för dig då?

– Jag stiger upp när jag vaknar och kollar upp vad som behöver göra under dagen. Därefter sätter jag mig i flygledartornet och kör på tills jag är hungrig. Sedan lägger jag i de växlar som behövs för att få saker att bli klara. Det senaste projektet var åt Nordic Islands Adventure Race, en bok på 100 sidor, som jag hade otroligt kort deadline på. Då jobbade jag i princip dygnet runt, det blev knappt någon sömn alls. Så mina arbetsdagar är otroligt varierande för ibland sitter jag framför datorn hela dagen.

Vad har du lärt dig av företagandet?

– Att man måste jobba och omge sig med rätt människor. Det är viktigt att man förstår och kan lita på varandra. Kommunikation är otroligt viktigt.

Vad är det som driver dig?

– Nyfikenheten, att ha roligt och att lösa problem. Jag gillar att lösa problem, kanske för att jag är bra på det. Jag gillar också att ligga i framkant med saker. Som robotkonferensen jag arrangerade förra åre, det representerar ju på något sätt framtiden. Jag vill ta hem framtiden till Åland, det är sådana projekt som driver mig. Ett stort intresse för mig också är musiken då jag sjunger i ett bluesband som heter Yellow Spaces. I somras arrangerade jag en Smule-karaoketävling för att få folk att våga sjunga. Vinnaren fick framföra en låt med bandet. Alla dessa roliga projekt är det som driver mig

Vad är det bästa med att vara företagare?

– Man får friheten att skapa. Det är så potent. Man får en idé och sedan bara genomföra det. Det är någon slags livselixir, att få göra det som är roligt och samtidigt kunna leva på det. Det är som en dröm.

Har du några tips till de som funderar på att starta eget?

– Om du inte bokför själv, hitta någon som du litar på och har bra kommunikation med. Det är oerhört viktigt att ha siffror och skatter på plats och det är ganska lätt att glömma det annars. Därför behöver du någon duktig som kan påminna, stödja och hjälpa dig. Som företagare har man ju något man brinner för men det kommer ju också med tråkiga delar. Skjut de tråkiga delarna på någon som tycker det är kul och betala för det. Då får du mer tid till det du tycker om.

 

Text: Jannik Svensson

Foto: Cajsa Borgström