Bodil Rådland, Fyndet Olivia Ab

Företagsnamn: Fyndet Olivia Ab

Ägare: Bodil Rådland

Grundat år: 1952

Typ av företag: Aktiebolag

Bransch: Försäljning av husgeråd

Antal anställda: 2,5

Kontakt: www.fyndet.ax

 

Bodil Rådland är utbildad barnmorska och jobbade många år inom vården. När hon var 40 år bytte hon helt plötsligt riktning helt då hon, tillsammans med en vän, startade Syrrans. Sybutiken som hon var med och drev i tolv år ligger idag bara några hundra meter ifrån Fyndet, som hon nyligen tagit över.

Fyndet är en anrik butik som med sina 66 år i ryggen är starkt förankrad i Mariehamn. När butiken i tiderna inledde sin verksamhet var det inte lika lätt att hitta husgeråd som det är i dagens globala Mariehamn. På tidigt femtiotal kunde man göra riktiga fynd där. Men ordet har, enligt Bodil, omdefinierats med åren.

– Hos Fyndet får man kvalitét och service. Det är det man kan fynda hos oss idag, men visst, det är ett tungt namn att leva upp till. Sen förväntar sig kunderna också att något nytt ska hända när det blir ett övertagande.

Vad säljer ni?

– Allt som behövs för köket. Porslin, köksartiklar och en hel del presenter, säger hon.

Vad kommer det för nytt med dig som butiksinnehavare då?

– Sedan jag tog över butiken i maj har det hänt lite saker, såsom att vi fått in ett kök i butiken för att kunna visa upp produkter i en mer passande miljö. Sen håller jag på och breddar sortimentet med nya intressanta produkter.

Trots att Bodil, i och med att hon sålde sin andel i Syrrans, hade möjlighet att gå tillbaka till livet som anställd valde hon att fortsätta på företagarbanan. Även om det kan vara frustrerande ibland ser hon fler fördelar än nackdelar med företagarlivet.

– Kunderna är det absolut bästa. Jag blir så glad när någon hittar något de verkligen uppskattar och tycker om. Det är de små sakerna. Men att man ständigt utvecklas är också något som håller mig kvar. Det är kul att tänka tillbaks på tiden då vi startade Syrrans och knappt visste något alls om företagande. Nu har jag stegvis lärt mig företagsekonomi och diverse regelverk. Allt detta genom utmanande processer, som att skaffa sin första anställda och så vidare.

Bodil medger att det ibland kan bli lite ensamt under många tidiga morgnar och sena kvällar, men att man som företagare kan söka mycket kraft hos andra i samma situation.

– Det är viktigt att umgås och samarbeta med andra företagare. Jag tror på principen att vara mentor till mindre erfarna företagare och själv vara adept till mer erfarna. Vi behöver mentorer i flera led, säger hon,

Vad är det värsta med att vara företagare?

– Det är små irritationsmoment som exempelvis allt extra pappersarbete kring leveranser som blir på grund av Ålands särställning med skatteundantaget.

Möter du några utmaningar i företagandet just nu?

– Hela situationen som uppstår då Jomala växer på Mariehamns bekostnad är en utmaning. Vissa åker inte ens in till stan längre. Det är önskvärt att det ska finnas tillväxt i Mariehamn också. Vi behöver ett levande centrum, inte minst för turisternas skull. Det är en utmaning som jag delar med alla företagare i Mariehamn.

Hur marknadsför du dig?

– Det är på Facebook och Instagram. Det är de enda kanalerna jag använder mig av idag. Jag har helt lagt ner tidningsannonsering då dagsannonser försvinner för snabbt och det är dyrt i förhållande till vad man får ut. Man är nog helt enkelt tvungen att vara digital idag. Det första jag gjorde när jag tog över var att fixa så att vi fick en hemsida. Sen bytte vi grafisk profil, gick tillbaks till rötterna. Jag valde den första loggan Fyndet någonsin hade, i en tryckt annons i tidningen Åland 1952.

Hur ser en arbetsdag ut för dig?

– En kopp kaffe och iväg. Jag är i butiken en eller två timmar innan öppning, jobbar hela dagen och stannar sedan ett par timmar efter. Man tror lätt att man kan styra sina tider själv men det är väldigt mycket runt om som måste göras. Det ska skyltas, marknadsföras, betalas räkningar, göras beställningar, tas hand om kunder. Ja, listan kan göras hur lång som helst. Man kan inte bli sjuk.

Vad har du lärt dig av företagandet?

– Först fick jag lära mig att lämna hela min yrkesidentitet bakom mig. Att ge sig in i något nytt och bygga upp ett företag har gjort mig ödmjuk inför utmaningar. Den främsta läxan jag lärt mig är nog att vara ödmjuk.

Har du något tips till de som funderar på att bli företagare?

– Ha tålamod. Det tar sin tid att bygga upp en kundkrets, men det är värt det. Man behöver kanske inte börja så stort, utan hellre låta det växa.

Vad är det som driver dig?

– Jag vill presentera en så bra butik det bara går. Den ska vara full av fint innehåll och den ska vara lockande. Miljön ska vara avslappnad och rolig. De som jobbar med mig ska njuta av sina dagar. Jag vill att det ska vara skratt och glädje i min butik. Det är nog det som driver mig.

Till sist då, har du något motto?

– Det har jag faktiskt: ”Hur svårt kan det vara?”, säger Bodil och skrattar.

 

Text: Jannik Svensson

Foto: Cajsa Borgström

 

Publicerad oktober 2018.