Barbro Carlsson, Haddnäs gård

Företagsnamn: Haddnäs gård

Ägare: Barbro Carlsson, Conny Rosenberg

Grundat år: Tidigt 1900-tal

Typ av företag: Jordbrukssammanslutning

Bransch: Jordbruk

Antal anställda: 1

Kontakt: www.facebook.com/haddnas

 

Haddnäs gård är ett familjeföretag som överlevt många generationer. På väggarna hemma hos Barbro Carlssons mamma, Nanne-Maj, hänger svartvita travbilder från tidigt 30-tal. Innan Barbro tog över gården var det Nanne-Maj och pappan Sixten Carlsson som drev den. Sixten i sin tur föregicks av sina föräldrar.

Haddnäs historia sträcker sig så långt bak som till 1500-talet och besöktes 1671 Sveriges dåvarande konung, Kung Carl. Men det är en annan historia.

Haddnäs gård ägnar sig i dag åt dikoproduktion och travträning. All åkermark på området används till att odla mat åt de egna djuren. Barbro Carlsson berättar:

– Vi föder upp kalvar som får gå tillsammans med sina föräldrar fram tills att de är åtta månader gamla. Därefter går de antingen vidare till köttproduktion eller till andra producenter som använder dem till slutuppfödning. Alla våra kor är en korsning av Simental och Highland Cattle.

Hur började företagandet för dig?

– Eftersom jag är född och uppvuxen här på gården var det naturligt för mig, säger hon.

Förutom dikoproduktionen bedriver även Haddnäs gård träning för travhästar genom Barbro som är utbildad travtränare.

– Ägare får hyra in sina hästar här så tar vi hand om, tränar och tävlar med hästarna. Vi tävlar både här och i Sverige, säger Barbro.

Den häst som kanske är mest känd av de som finns på Haddnäs gård är Rebecca Eriksson, med familjs, häst Show time.

Ser du några utmaningar i vardagen som företagare?

– Utmaningen är att hitta en lagom balans. Vi skulle kunna växa men mycket styrs av fodertillgången och i somras blev vi tvungna att minska på antalet djur då det inte fanns tillräckligt med tillgång på mat då det var en varm sommar.

Har ni planer på att växa?

– Inte just nu, men det finns stor potential i områden såsom upplevelsetursim och förädling. Upplevelser är något vi jobbar med och ser stor potential i. Med jämna mellanrum har vi olika upplevelser inom till exempel jakt här på området.

Driver även gästgiveri

Utöver gården driver Barbros familj också Amalias bed and breakfast. Ett passande komplement till de jaktgrupper de tar emot.

– Vi började Amalias med flera delägare men nu har vi delat upp tomten och företaget så numera driver vi bed and breakfast-biten själva.

Kunderna hittar dit av sig själva då Amalias använder sig av en bokningstjänst. Genom gästgiveriet kommer Barbro i kontakt med turister från alla världens hörn.

Hur marknadsför ni er?

– Det är enbart via sociala medier. Amalias kunder kommer alla genom Booking. För gårdens del var vi förut med i skördefesten, men nu har vi inte varit med på två år. Det är extremt mycket arbete både före, under och efter. Så vi måste samla våra krafter och se om vi gör det igen.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

– Det finns inga sådana. Det cirkulerar kring att ge djuren mat, köra med hästar eller laga något som är sönder. Den här veckan ska jag till Finland på fotboll på måndagen, på tisdag ska vi skicka iväg 20 kor. På torsdag kommer en landskapskontrollant och på fredag ska jag till Sverige på trav.

Vad har du lärt dig av företagandet?

– Att du kan genomföra i princip vad som helst bara du har viljan och sätter tiden på det.

Har du några tips till andra som funderar på att bli egenföretagare?

– Gör det, det är inget att tveka på!

Vad är din drivkraft?

– Det är det att det alltid finns nya utmaningar. Du kan verkligen ha vilken idé som helst och genomföra den.

 

Text: Jannik Svensson

Foto: Cajsa Borgström