Åsa Dahlman, Stråh Handelsträdgård Ab

Företagsnamn: Stråh Handelsträdgård Ab

Ägare: Åsa Dahlman, Sofie Lundström, Jan-Erik Eklund, Christian Lundström

Grundat år: 2017

Företagsform:: Aktiebolag

Bransch: Handelsträdgård

Antal anställda: Sex stycken (under högsäsong)

Kontakt: www.strah.ax

Med VD-uppdrag och styrelseplatser på meritlistan hade Åsa Dahlman all säkerhet man kan önska sig. Men hennes önskan att att lära sig och hennes längtan efter driv fick henne att släppa allt det för att göra det hon verkligen brinner för: Trädgårdsarbete.

Hur började din företagarbana?

– Som nyutexaminerad magister i redovisning och handelsrätt började jag direkt på familjeföretaget WJ Dahlmans. Jag började på ekonomiavdelningen där jag var i tio år och därefter jobbade jag som VD i företaget i två år, säger Åsa Dahlman.

Vad lärde du dig av att jobba i ett familjeföretag?

– Fördelen med familjeföretag är att man får en direkt insyn i verksamheten som en vanlig anställd kanske inte får. Sen får man också ett större ansvar. Man måste kunna allt och titeln blir mindre viktig. Där man behövs så finns man.

Var det din plan att börja jobba inom familjeföretaget?

– Nej, det hade jag inte planerat. Jag tänkte egentligen plugga vidare. Jag såg mig själv läsa mer juridik. Men sedan kom förfrågan om jag ville arbeta på ekonomiavdelningen och jag tackade ja. Sedan stannade jag på Dahlmans i tolv år.

Kände du dig som egen företagare då även trots att det är ett familjeföretag?

– När jag började så var vi tre stycken Dahlmans i ledningen. Då kände vi oss alla lite som egna företagare. Vi drev ju företaget som om det vore ett eget eget även om vi är många i släkten. Dahlmans har alltid fungerat så, vi drev traditionen vidare.

Hur gick det till när du blev VD?

– Det var nog något som nästan var uttalat när jag började. Dahlmans har alltid haft en VD från den egna släkten och i och med att jag jobbade där, hade rätt form av utbildning och rätt form av engagemang så var det ett naturligt steg.

Vad lärde du dig av att jobba som VD?

– Massor. Fördelen jag hade var att jag fick växa in i rollen under många år. Jag blev inskolad under en längre period och mitt ansvar steg efter tiden. Jag hade en bra chef som gradvis sköt över ansvaret. Visst kändes det lite annorlunda att ta över rollen som VD och få kalla mig själv för det. Det kändes att jag hade det ultimata ansvaret över personalen, aktieägarna och kunderna och ibland blev det väldigt ensamt.

Efter två år som VD bestämde Åsa sig för att säga upp sig för att göra någonting helt annat. Hon berättar att driv är hennes starkaste kraft och när hon tappade drivet fungerade det inte längre.

– Efter tolv år kunde jag bolaget innan och utan. När man ser alla cykler upprepa sig blir det till sist tråkigt. Min önskan att lära mig och viljan att testa något nytt blev för stark. Jag hade inget nytt jobb att gå till eller något annat alternativ utan jag litade helt enkelt på att något skulle dyka upp. Det var ett svårt beslut men jag gjorde det för mitt eget bästa, säger hon.

Vad gjorde du efter din sista arbetsdag på Dahlmans då?

– Det var sommar och jag var ledig i två hela månader. Det var helt fantastiskt att få vila upp sig efter så lång tid utan att riktigt kunna släppa allt. Jag plockade smultron, cyklade, njöt av solen och långpromenader utan telefon.

Efter två månaders ledighet kände Åsa att det började hoppa i benen igen och hon ville göra någonting. Hon blev erbjuden att hoppa in som ekonomiansvarig på Ålands Schakt Ab, något hon tackade ja till. Där stannade hon i nästan ett år.

– Samtidigt fick jag möjlighet att sitta i olika bolagsstyrelser. Det är något jag tycker om riktigt mycket. Jag älskar att lära mig nya branscher.

Ungefär samtidigt som Åsa sade upp sig från jobbet på Dahlmans skojade hon och kompisen Sofie Lundström om att starta en handelsträdgård. De tog upp det ibland och drömde sig iväg i tankarna.

– Men drömmar uppfyller inte sig själva. Man måste jobba aktivt för det. Så en dag bestämde vi oss helt enkelt för att bara åka till Sandåsens handelsträdgård och ställde där direkt frågan om de vill sälja företaget, berättar Åsa.

Efter ett tag återkom de förra ägarna och förhandlingarna inleddes. Den här vintern har Åsa och Sofie renoverat, gjort om på utsidan, planterat 6.000 plantor, pluggat på om branschen, planerat och förberett inför sommaren.

För första gången i sitt liv får nu Åsa jobba direkt mot slutkonsument. Något hon tror att kan vara både utvecklande och roligt.

– Man måste vara uppdaterad och lyhörd. Även inom den här branschen finns influencers som påverkar mycket.

Vad är det viktigaste att tänka på när man jobbar med slutkund?

– Service. Helt klart. Att göra det lilla extra för kunden och att alltid vara tillgänglig.

Vad vill du ge för tips till de som drömmer om att starta eget?

– Om man vill något tillräckligt mycket så finns det en väg. För mig var det ett av de svåraste beslut jag fattat, att säga upp mig, men det blev bra för mig då jag hade viljan.

 

Text Jannik Svensson

Foto: Cajsa Borgström

 

Publicerad april 2018