Andreas Nordlund

Företagsnamn: Andreas Nordlund

Ägare: Andreas Nordlund

Grundat år: 2013

Typ av företag: Enskild näringsidkare

Bransch: Lantbruk

Antal anställda: -

Kontakt: alandsdrangen@hotmail.com

 

Andreas Nordlund är 29 år gammal och driver tillsammans med en kollega företaget Drängarna, ett tjänsteföretag inom lantbruk. Tillsammans med sin sambo Ronja Brenner driver han också Nygårds Skogsgrisar i Sund. En knappt tvåårig verksamhet som tagit lite mer fart än vad som först var tanken. Affärsidén är att förse marknaden med högkvalitativt kött från grisar som levt ett bra liv.

– När vi började med utomhusgrisar tänkte vi mest att det kunde vara en kul grej att ha på sidan. Nu har vi 74 grisar, så det finns alltid något att göra.

Vad är fördelen med att ha grisarna utomhus?

– Det handlar mest om djurets välfärd. De har ett bättre liv när de får springa runt fritt och böka. Det är en uppväxt som är närmare deras natur. Det märks väldigt tydligt i köttet. Jag har själv blivit mer matintresserad på senare tiden och kan nu verkligen känna hur bra köttet blir. Till och med fettet på grisen smakar bra när de sprungit runt och lekt så mycket. Men den största fördelen är så klart att djuren får ha det bra när de lever.

Vad gjorde du innan ni började med grisarna?

– Jag är utbildad elektriker, det jobbade jag med i ungefär ett och ett halvt år. När jag var 19 blev jag anställd i ett företag som heter Drängarna. Vi åkte ut och hjälpte jordbrukare med olika sysslor. 2013 var det en delägare som ville sälja sin andel i företaget, då tog jag min chans och köpte in mig. Samma år tog jag även över den här gården från familjen.

Hur ser en arbetsdag ut för dig som egen företagare?

– Mellan vår och höst stiger jag upp mellan sex och sju och matar grisarna. Det tar väl ungefär en timme. Sen åker jag runt och hjälper olika bönder med sysslor. Jag kommer hem någonstans mellan sex på kvällen och midnatt. Då har förhoppningsvis Ronja matat grisarna, annars får jag åka hem emellan och göra det. Men mina arbetsdagar är varierande. Någon dag jobbar jag kanske 18 timmar och en annan är jag ledig. Helgerna kan jag glömma bort att ta det lugnt på, för det finns alltid något att göra när man har djur.

Vad ser du för utmaningar som företagare?

– Det känns som att det alltid är brist på tid. Och byråkrati finns det gott. Inom jordbruk är det mycket papper man måste fylla i och mycket att hålla reda på. Det blir nästan som en kontorstjänst på sidan av. Så när det är lugnt på övriga fronter finns det alltid papper att jobba med. Det är en utmaning.

Hur marknadsför ni er?

– Eftersom vi säljer direkt till slutkonsument finns vi främst på Facebook. Vi jobbar helt med organisk spridning. Den enda marknadsföringen vi betalar för är att vara med i är Åland Grönskar. Det roliga med just marknadsföringsbiten är att folk hör av sig till oss. Vi gjorde en del grissafari förra sommaren. Då större grupper, på cirka 20-25 personer, komma hit och vara med när vi matade grisarna och se hur det går till. Allt det kom efter att folk pratat om oss. Vi har fått en del rolig synlighet också. Förra året var våra grisar med på ett frimärke eftersom det var grisens år i Kina.

Har ni planer på att bli större?

– Det finns plats för expansion, men den nivån vi ligger på just nu, runt 75 grisar, känns bra. Om vi blir större måste någon av oss gå in för heltid här och det är vi inte helt redo för än. Så länge vi är unga stannar vi nog på den här nivån.

Vad vill du ge för tips till de som funderar på att starta eget?

– Att man ska börja i mindre skala och sedan skala upp det. Börja försiktigt och känn på hur det känns. Man ska nog veta vad man ger sig in på före man går in med stora insvesteringar.

Förutom att förse sina kunder med hög kvalité på kött och grissafari har även verksamheten med utomhusgrisar positiva ringeffekter ur en hållbar synvinkel. Andreas och Ronja jobbar aktivt för att hjälpa till att ta tillvara på matsvinn genom att hämta överbliven mat på olika håll.

– Vi hämtar bröd och vassla från olika producenter och återförsäljare. Då blir det något bättre av det än att bara hamna på komposten. Det är en win-win för alla, eftersom våra kostnader för mat minskar och deras gamla mat blir till nytta för någon annan.

Vad ser du för fördelar med att vara egen företagare?

– Att man får bestämma över sig själv. Det är roligt och mångsidigt och man får lägga upp sina dagar hur man vill. Man är fri på ett helt annat sätt och en dag är aldrig den andra lik. Det händer alltid något nytt och det är olika tempo. Det finns alltid någon ny utmaning.

Hur slappnar du av då?

– Ibland händer det faktiskt att jag kan ligga på soffan och dricka en Stallhagen. Men jag är inte den som tycker om att ligga stilla. Jag kan åka ut i skogen och hugga träd. Så länge jag får omväxling är jag nöjd men det får gärna vara något aktivt. Skulle jag bara hålla på med djuren dagarna i ända skulle jag säkert tröttna.

Vad är nackdelen med att ha djur?

– De måste ju matas varje dag. Det spelar ingen roll vad det är för väder, någon måste vara där minst två gånger om dagen. Man blir ganska bunden. Sen är det inte så kul den dagen de hamnar i grannens trädgård. En morgon när vi skulle mata dem mötte vi galten på vägen. När vi kom fram till hagen var de runt och sprang överallt. Tur att de var hungriga och kom för att äta, annars skulle vi fått jagat runt hela dagen.

 

Text: Jannik Svensson

Foto: Cajsa Borgström