27 juni 2012

Här är storsäljarna om sommaren regnar bort

Hur vädret påverkar handeln är en ständigt återkommande fråga. Men faktum är att handeln totalt sett inte påverkas av om det är bra eller dåligt väder. HUI:s försäljningsstatistik sedan år 1990 visar ingen större skillnad mellan soliga eller regniga somrar.

Vad som däremot händer är att det sker en omfördelning mellan olika produkter och produktkategorier. I sol säljs det mer engångsgrillar, glass och badleksaker. I regn och rusk är det infravärme, sällskapsspel och gardiner som gäller.

- Handeln har blivit väldigt bra på att snabbt anpassa sig efter väderläget. Som handlare gäller det att vädersäkra försäljningen genom att hela tiden ta in och exponera rätt produkter, säger Magnus Kroon, utvecklingschef på Svensk Handel.

För sällanköpshandeln, exempelvis elektronik-, sport och klädhandeln kan grått och molnigt väder vara det bästa. Under semestern har många människor tid att handla och när stranden inte lockar kan det bli en tur till ett köpcentrum eller in till stan för att gå i affärer istället.

Källa: Svensk Handel

Se Svensk Handels sommarrapport här: http://www.svenskhandel.se/Documents/Rapporter/2012/Svensk%20Handels%20Sommarrapport%202012.pdf