Krönika: Ett jobb för dig?

Trivs du med osäkerhet och att känna att allt ansvar ligger på dina axlar. Har du svaret på det mesta eller i alla fall kunskap om hur man tar reda på svaren. Har du förmågan att se in i framtiden, känsla för vad som kommer att efterfrågas nästa år och hur trenderna i samhället ut. Trivs du med personalansvar, lösa eventuella konflikter på arbetsplatsen, rekrytering och att ha ansvaret över flera personers löneutbetalningar. Vill du ha ett varierande jobb med långa dagar, osäkerhet kring semestern (kanske ingen semester alls, eller någon dag här och där) och är du beredd att svara i telefon dygnet runt. Gällande lönen så är den de första åren obefintlig, sedan förhoppningsvis skaplig men vissa månader kan den vara väldigt liten. Är du sjuk så behöver du jobba ändå, det finns ingen vikarie för dig, inte under de första åren i alla fall. Vi förutsätter att du har sparat kapital som du är villig att satsa och det finns ingen garanti för att du får pengarna tillbaka.

 

Låter detta som ett jobb du vill ha? 

 

Enligt den svenska undersökningen Ungdomsfokus från 2019 där 1000 personer i åldern 15-29 år tillfrågades så är detta ett jobb som är väldigt eftertraktat. Undersökningen visar att egenföretagare och entreprenör hamnar på topp 5 över ungas drömjobb.

 

Knappast är det denna bild som målas upp som respondenterna ser framför sig när de svarar att de drömmer om en framtid som egenföretagare. De tänker snarare på alla fördelar; friheten, vara sin egen chef, snabba beslut, personlig utveckling, jobba med sitt intresse, möjlighet att tjäna mycket pengar och att jobba när det passar en själv, kanske från en solig strand?

 

Vilken är då den sanna bilden. Sanningen är den att det är både och, att vara egenföretagare kan vara precis det som beskrivs i början av denna text men även det som beskrivs i stycket ovan. Att vara egenföretagare är helt enkelt väldigt varierande och för att klara av den stundvis osäkra vardagen krävs det en hel del. Annars försvinner fördelarna bakom alla måsten och osäkerhet.

 

Bli inte avskräckt, att vara egenföretagare är belönande på många sätt, men att säga att det är enkelt och bara fördelar är att tala osanning. Det passar inte för alla att driva eget. Ett viktigt personlighetsdrag är att klara av osäkerhet. Du vet oftast inte hur nästa år ser ut och kanske inte ens nästa månad. Om den osäkerheten gör att du inte kan sova på nätterna då är livet som företagare ingen bra idé eller du behöver hitta metoder för att kunna leva med osäkerheten.

Funderar du på ett liv som egenföretagare, här är några saker att reflektera över:

 

Var realist - sätt dig in i alla delar av ditt företag. Lär dig förstå ekonomirapporter, du kan inte vara företagare och säga att du inte är intresserad av ekonomi. Ekonomi är en stor del av företagande eftersom det ger viktig information om ditt företag.

 

Ha en plan för exit - vad händer om du behöver avsluta företaget. Hur påverkas din familj? Hur påverkas du? Hur mycket pengar förlorar du?

 

Håll dig uppdaterad - läs facktidningar, var med i relevanta nätverk. Kunskap är makt.

 

Tid och pengar - vad är värt vad för dig? Hur vill du leva ditt liv och hur prioriterar du din tid? 

 

Ta gärna kontakt med Ålands Näringsliv om du vill diskutera vidare!

 

Susanne Olofsson

Publicerad i Nya Åland 12.12.2019