Krönika av Therese Ling

Vad ska du utmana dig med i sommar?

Juni, juli och augusti. Månader som vi längtar till och som ger oss något drömskt i blicken. För mig symboliserar de sol, sköna dagar på sjön, vänskap, grillkvällar och framförallt energi.

Det börjar redan nu i maj, när våren tar över efter vintern. Det känns som om världen vaknar ur sin dvala, med alla blommor och gröna sprakande färger. Tillsammans med omgivningen som blir ljusare och färgstarkare känns det även som om jag vaknar, i och med solens återkomst och kvällarna som blir längre och ljusare blir jag produktivare, kreativare och mycket mer energifylld. På våren känns det som jag kan göra vad som helst. Planer och målbilder skapas.

Sommaren är ur den synvinkeln en perfekt tidpunkt att testa på nya saker, sätta mål att arbeta mot och öka sina kunskaper. Så ställ dig själv frågan: vad vill du prova på i sommar? På min lista står det bland annat, börja med morgonyoga, skapa ett nytt företagsevent och lära mig mer om marknadsföring.

Några somrar i rad har jag haft förmånen att på nära håll få följa ungdomar som gör just detta, provar på någonting nytt under sommarlovet. Jag har varit med och drivit konceptet Sommarlovsentreprenörerna, ett projekt där Ålands Näringsliv ger ungdomar möjligheten att få prova på livet som egenföretagare.

Under några veckor på sommarlovet driver de sina egna verksamheter, det kan vara allt från barnvakt till att sälja nybakta muffins till båtturister, måleri eller någonting helt annat. I början av sommaren får ungdomarna ta del av utbildningsdagar där de får fördjupa sina kunskaper kring försäljning, marknadsföring och övrigas affärstankar. Sommarlovsentreprenörena ger dem möjligheten att skapa sitt eget sommarjobb, där de själva får bestämma, tjäna pengar på sina egna idéer och sitt arbete samt samtidigt få en inblick i företagarvärlden och företagarens vardag.

Jag har på nära håll fått vara med och se utvecklingen som sker när ungdomar tar eget ansvar, tror på sig själva och vågar testa sin idé. Jag har sett hur de mött hinder, tänkt om och hittat nya vägar framåt. Hur de stolt kunnat visat upp ett bra resultat efter några veckor av hårt arbete. Men även att de kommit till insikt att bra resultat kräver insats, och ibland är det mer värt att hänga med kompisar och därför har de fått anpassa sin målbild efter arbetsinsatsen.

Just nu är ansökan öppen till årets upplaga av sommarlovenstreprenörer. Jag väntar med spänning på att se vilka personer jag kommer få lära känna detta år. Under tiden filar jag vidare på min egen önskelista av nya saker att prova och visioner att uppfylla under sommaren.