Krönika av Dan Ferna

Mariehamn – Ett lopp utan mål

Snart är juli här och jag ser fram emot att få uppleva Mariehamn när staden fylls av lediga semesterflanörer och pulserar som allra mest. Mina somrar på Åland har så här långt tillbringats ute i skärgården och på solgassande uteplatser, klippor och i den fantastiska naturen. Men nu, nu ska jag äntligen få uppleva kvällsloppis på torget, sjödagarna, Rockoff och många fler av alla fantastiska evenemang. För att inte tala om mysiga caféer, restauranger, muséer, gallerier och butiker med ett fantastiskt utbud som du inte hittar någon annanstans än i stan på Åland.

Tittar vi bakåt och ser hur stadskärnor utvecklats och förändrats genom tiderna inser man snabbt att ett centrum aldrig blir färdigt. Det är lite som hemma, när ett rum blir klart börjar det som renoverades för flera år sedan att ropa efter förnyelse. Och det kan till och med vara så att listan är lång för det man vill uppdatera och förändra i hemmet. Ett normaltillstånd för många är att man inte hinner eller kan göra allt på en gång. Då är det prioriteringar som gäller. Vad tycker du? Vad tycker din livskamrat? Vad tycker barnen? Vad imponerar mest på grannen? Det brukar inte saknas tyckanden. Då är det kanske är dags för en kompromiss, ett samarbete inom familjen. Att man tillsammans gör prioriteringslistan där ingen kan få hela sin vilja igenom men alla får ut så mycket som möjligt. Det vill säga samarbete. Under mina månader i Mariehamn har jag fått många förslag och idéer om vad som bör ligga överst på Mariehamns priolista. Det är fantastiskt att få ta emot så många engagerade personers, organisationers och företags röster om hur Mariehamn bör utvecklas. Och jag lovar, jag skriver ner alla idéer jag får till mig och lyfter dem i de forum jag är aktiv i.

För att få en samlad bild över vad ålänningar tycker är viktigt att prioritera bjöd jag in till en workshop där en mix av personer med kreativitet och engagemang fick komma med idéer och tycka till. Det kom fram fantastiskt många bra förslag och idéer under den samlingen. 

Jag väntar med spänning på del två i denna workshop. Den består i att personer som aldrig besökt Mariehamn/Åland ska tillbringa ett dygn i staden och avsluta med en workshop med samma upplägg. Tillvägagångssättet är att jag sätter upp bilder från olika delar av Mariehamn, från färjeterminalerna till Skarpansvägen och allt däremellan. Sedan spånar vi kring ett område i taget och deltagarna fyller väggarna med post-it-lappar som de skrivit ner sina idéer på.

Samarbete är ofta nyckeln till framgång, framförallt för stadskärnor har jag upptäckt. Det blev väldigt tydligt för mig när jag besökte Svenska Stadskärnors årskonferens som hölls i Linköping under några dagar i maj. Under årskonferensen utses Årets Stadskärna i Sverige. Det var tre nominerade städer som alla jobbat hårt och engagerat med att utveckla centrum. Med olika förutsättningar och olika mål hade de ändå en gemensam nämnare när det gäller framång – samarbete. Att vi gör saker tillsammans för gemensam nytta.

Med kreativa idéer, engagemang och samarbete får vi fram en riktigt vass priolista för Mariehamn. En lista med många nya tankar och spännande projekt och även sådant som ropar efter förnyelse.  Vår stad mår allra bäst när vi ständigt utvecklar tillsammans. För Mariehamn får aldrig gå i mål.