Gott nytt år

2019 var åter ett aktivt år för Ålands Näringsliv. Vi utförde en mängd olika aktiviteter, arrangerade kurser och evenemang samt drev på i olika intressebevakningsfrågor.

I vanlig ordning dök det också upp nya frågor som vi fick prioritera och ta tag i. Speciellt tullens och skatteförvaltningens föreslagna rutiner har krävt en del insatser från vår sida. Vi hoppas nu bringa klarhet i detta under första halvan av 2020.
Vi har också uppdaterat vår hemsida med arbetsgivarfrågor samt skattegränsfrågor. Läs också vår "tullparlör" ifall du behöver reda ut begreppen vid dina kontakter med myndigeterna.

Våra kurser och evenemang hade många deltagare under 2019. Givetvis var det år då många yrkesförare behövde uppdatera sin lagstadgande kompetens, men även andra evenemang som Näringslivsdagen och Agile islands noterade många deltagare. Näringslivsdagen fick stort genomslag i media och vi hoppas att det underlättade för näringslivsfrågorna att lyftas upp på en ny nivå.
Vi har också testat nya koncept som t.ex. "Arbetsgivarveckan", där vi samlade olika föreläsningar och kurser utifrån arbetsgivarperspektivet. Vi fick mycket god respons på detta och kommer att upprepa det i vår.

2019 präglades förstås av olika val. Under våren valdes Ålands riksdagsledamot och vi höll en valdebatt med de åländska kandidaterna. Inför lagtingsvalet höll vi även en direktsänd debatt med företrädare för de åländska partierna. Den sågs av över 800 personer vilket är betydligt fler än vi hade hoppats på. Förhoppningsvis underlättade det för våra medlemmar att bestämma sig i valet.
Bakom kulisserna har även VD och styrelse haft enskilda möten med samtliga lagtingspartier där vi har diskuterat näringslivsfrågor.

Inför 2020 ser vi framför oss ett lika aktivt år. Intressebevakningen blir mycket viktig då vi har stora frågor som ska avgöras varav många påverkar åländska företag. Av de kommande evenemangen vill vi gärna nämna:

Utöver detta kommer vi under våren att arrangera ytterligare en omgång av företagarskolan. Dessutom håller vi frukostträffar första fredagen i månaden.

Välkommen till Ålands Näringsliv och ett riktigt gott nytt år 2020!